Vesti > Društvo

Vesić: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave predloge DODATNE kontrole

Kada železnička komisija bude završila istragu, svi nadležni i nezavisni organi, tužilaštvo, policija, biće obavešteni o rezultatima

Izvor: K1info/Tanjug

18/11/2023 > 16:36

podeli vest:

Vesić: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave predloge DODATNE kontrole
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je danas uputio pismo  železničkim preduzećima u kome od njih traži da do ponedeljka dostave predloge mera za dodatnu kontrolu nad zaposlenima u železničkim stanicama, kako se ne bi dešavale nesreće poput ove koja se sinoć desila kod Odžaka.

- Takođe sam zatražio da kontaktiraju sve koji su bili povređeni i da im ponude adekvatnu odštetu na koju imaju pravo po zakonu - kazao je Vesić za Tanjug.

Naglasio je da MGSI izražava žaljenje zbog železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni i poručio da će svi oni koji su odgovorni za to snositi posledice u skladu sa zakonom.

- Kada železnička komisija bude završila svoju istragu, svi nadležni i nezavisni organi, tužilaštvo, policija, biće obavešteni o rezultatima istrage - kazao je Vesić.

Ministar je svim povređenima u ovom incidentu poželeo brz oporavak i naglasio da će naša železnička preduzeća učiniti sve da ih obeštete za ono što se dogodilo iako to što su preživeli ne može ni na koj način da se obešteti.

- Naša železnička preduzeća moraće da daju dodatne doprinose i nekim dodatnim kontrolama da se ovakve situacije svedu na minimum, iako greške ljudskog faktora ne možete nikada potpuno isključiti, a ovde je činjenica da je ovaj incident zaista čista ljudska greška i nešto što je moglo da se spreči sa većom pažnjom - kazao je Vesić.

On je naveo da su prvi preliminarni podaci pokazali da je odgovorno lice za to što je putnički voz između službenih mesta Ratkovo i Odžaci naletio na teretni voz, koji je stajao na pruzi, osoba zadužena  za poslove u železničkoj stanici Ratkovo, koja je i usmeno priznala grešku.

- Infrastruktura železnice Srbije odmah je pokrenula istragu o ovom incidentu i na lice mesta se našao i Centar za istraživanje nesreća u železničkom saobraćaju. Sada se sprovodi postupak u skladu sa zakonom kako bi se utvrdili svi detalji kako bi on bio nastavljen onako kako zakon predviđa - kazao je Vesić.



 

Ostavite komentar