Vesti > Društvo

Vulević o VRŠNJAČKOM NASILJU u Pančevu: Čudno je što niko nije PRIJAVIO incident, pokazuje i stanje u društvu...

U Pančevu se desio slučaj vršnjačkog nasilja, a jeziv snimak pojavio se i na društvenim mrežama

Izvor: K1info

Autor: Anđelina Mihailović

20/09/2024 > 13:53

podeli vest:

Vulević o VRŠNJAČKOM NASILJU u Pančevu: Čudno je što niko nije PRIJAVIO incident, pokazuje i stanje u društvu...
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Bivši savetnik u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Dragan Vulević izjavio je danas, povodom vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u Pančevu, a koje ispituje policija na osnovu snimka sa društvenih mreža na kom se vidi kako tri devojčiće tuku četvrtu, da se tim snimkom koji kruži internetom sekundarno viktimizuje žrtva nasilja.

On je za Tanjug rekao da to što niko od posmatrača nije prijavio slučaj policiji, kao i činjenica da je nasilje snimano i objavljeno na internetu pokazuje koliko postaje normalan svaki događaj koji ima elemente nasilja, što je, smatra on, alarmantno za društvo.

- To je (postalo) normalno da se snimi, da se pusti na društvene mreže i normalno da na taj način sekundarno viktimizujemo žrtvu tog nasilja. U ovom slučaju dobro je što je saznalo tužilaštvo, što je naložilo policiji da izvrši određene istražne radnje i utvrdi činjenice kako bi u svojoj nadležnosti moglo da pokrene određeni postupak - naveo je Vulević.

Kako je objasnio, taj postupak će se sigurno voditi po Zakonu o krivično pravnoj odgovornosti maloletnih počinioca krivičnih dela i u tom smislu tužilac i na kraju sud se obraćaju organu starateljstva, Centru za socijalni rad.

Vulević kaže da je Centar za socijalni rad u svojoj stručnoj proceduri dužan da utvrdi činjenice o karakteristikama maloletnika počinilaca, o njihovom porodičnom okruženju, odnosima u porodici, strukturi i organizaciji života, uključivanje u vršnjačku grupu da bi na adekvatan način, kroz sudski postupak bilo sankcionisano ovakvo ponašanje.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Objašnjava da to može biti od ukora do izricanja vaspitne mere, upućivanja u vaspitnu ustanovu ukoliko se proceni da ta mera jedino može vaspitno uticati da se takvo delo ne ponovi i dodaje da je škola takođe mesto u kom bi deca trebalo da dobijaju vaspitne podsticaje. 

Vulević, koji je bio gost Uranka,  dodaje da se čini da su u sadašnjem trenutku vaspitanje dece preuzeli mediji i društvene mreže.

Iako je porast nasilja među vršnjacima evidentan, Vulević je istakao da ono što je više zabrinjavajuće jeste porast drastičnih oblika nasilja, od ubistva, nanošenja teških telesnih povreda i drugih vidova nasilja kao što je emocionalno nasilje koje izaziva dugotrajne posledice po žrtvu.

- Ovakvi snimci koji izađu na društvene mreže sekundarno viktimizuju žrtvu jer je čine dostupnom javnosti. To je takav vid zlostavljanja i nasilja nad decom da je veoma teško u ovim situacijama reagovati - ocenjuje on.

Vulević napominje da su škola, sistem socijalne zaštite i sistem zdravstvene zaštite dužni da reaguju kako bi žrtvi takvih vidova nasilja pružili svaku vrstu podrške, pomoći i terapijskih intervencija.

Foto: K1 televizija

 

Tatjana Kostić, psiholog OŠ "Knjeginja Milica" objašnjava koliko je nasilje prisutno u školama i kako škole mogu reagovati:

- Tim za zaštitu od nasilja preduzima određene mere u skladu sa zakonom. Naša škola uvek reaguje. Nažalost, slučajevi nasilja postaju sve učestaliji - ističe psiholog i dodaje:

- Škole ulažu velike napore da edukuju učenike o pravim vrednostima. Intenzivno radimo na tome i razgovaramo sa učenicima o svim nivoima nasilja, trudeći se da do eskalacije ne dođe. Naš cilj je da sprečimo situacije u kojima bismo morali da preduzimamo interventne mere. Kada dođe do drugog i trećeg nivoa nasilja, pokreće se vaspitno-disciplinski postupak, koji inicira direktor škole zajedno sa timom. U takvim slučajevima uključuju se svi relevantni akteri, a pristup zavisi od kompleksnosti nasilnog čina. Iako imamo eskalaciju nasilja u školama, to je samo reperkusija šireg društvenog sistema, koja se reflektuje i na obrazovni kontekst. Deca su stalno izložena nasilnim sadržajima na internetu i u svojoj okolini. Vršnjačko nasilje predstavlja dominantnu temu, posebno za psihologe - izjavila je Tatjana Kostić gostujući u "Uranku" na K1 TV.

 

 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar