Vesti > Društvo

Ova SRPSKA ŠKOLA počela je sa RADOM IZ KAFANE! Nažalost, tada je imala više đaka nego danas

Meštanin kod Mionice je u privatnoj kući napravio kafanu, a onda je kasnije to postala škola

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

20/10/2024 > 10:37

podeli vest:

Ova SRPSKA ŠKOLA počela je sa RADOM IZ KAFANE! Nažalost, tada je imala više đaka nego danas
Foto: Pexels.com


Izdvojeno odeljenje Osnovne škole "Milan Rakić" u Dučiću, kod Mionice, pre dva dana proslavilo je sto godina postojanja. To ne bi bilo ništa neobično da ova škola nije u početku radila u kafani čuvenog Nikole Perića, čije ime se i danas spominje među meštanima, a priče o njenom nastanku se i dalje prepričavaju sa radošću uz sećanje na prošla vremena. 

Ali da krenemo iz početka. Ova, sada već čuvena škola, počela je sa radom davne 1924. godine, ali nije to bio običan nastanak jedne škole. Ova je posebna po tome što je osnovana u kafani. Zapitaćete se "kako", ali priča o ovoj školi seže 100 godina unazad, a detalje o njenom osnivanju i istoriji otkriva učiteljica Stanica Jelić, koja je 40 godina svog života posvetila radu u ovoj školi i mnogim generacijama koje je izvela na put.

- Taj Perić je napravio kuću gde je kasnije izgrađena škola. Prvo je tu otvorio kafanu, pa onda, kako su meni pričali seljani, dolazilo je do nesporazuma, jer se išlo uveče u kafane, pa su se tu ljudi tukli i naravno pili. Iz tog razloga čovek je to preinačio i dao da njegova kafana bude školska zgrada. Kasnije ju je opština otkupila - počinje učiteljica Stanica priču.

Kako kaže, Nikola Perić bio je običan seljak koji je sa braćom odlučio da stvara imanje. Tako je odlučio da se podele pa je prvo u svojoj privatnoj kući napravio kafanu, a kada je došao presudan trenutak odlučio je da kafana postane škola. I već nakon samog osnivanja škola je imala više od 50 polaznika, što je za ono vreme i tako malo mesto pozamašna brojka.

Iz godine u godinu se razvijala, a samo nekoliko godina nakon njenog otvaranja - 1931. odlukom Uprave u Sarajevu otvoreno je i drugo odeljenje.

- Vrlo je bitno da su kasnije tu bile tri školske zgrade. Osim te koja je otkupljena bile su još dve. U to vreme su i radila tri učitelja i bilo je baš dosta đaka. Škola je radila samostalno, imala je svoju ekonomiju, kuhinju i školsko imanje na kojem su učitelji sejali pšenicu i imali voćnjak - objašnjava učiteljica. 

Kako priča, tada su se organizovale razne mobe pa su učenici zajedno sa profesorima skupljali snoplje, brinuli o školi i o svom selu, a sve to uz pomoć i podršku roditelja.

Priča da je prvi televizor donet je u školu 1961. godine dok je učiteljica Stanica još bila đak, a kako kaže, tok trenutka se seća kao da je juče bilo.

Nova školska zgrada koja se i danas koristi izgrađena je 1977. godina, a prethodne dve su nažalost srušene, ali ostaci jedne se i dan danas naziru i sećaju meštane na prošla vremena.

- Od jedne su ostali samo zidovi. U moje vreme hteli smo da je adaptiramo u predškolsku ustanovu, ali nam to nije uspelo. Zajedno sa roditeljima tada smo pokušavali da napravimo krovnu konstrukciju, ali nismo uspeli jer su bile velike finansije koje škola nije imala, to su sve radili učitelji i roditelji - priča.

Pre dva dana škola je proslavila jubilej, a tim povodom održana je i priredba na kojoj je govorila upravo učiteljica Stanica koja je sve prisutne prisetila na đačka vremena. Osim sadašnjih posetioci su bili i stari učenici i njihovi roditelji koji su pohađali ovu školu, ali i predsednik opštine Mionica Boban Janković. 

- Punih sto godina u ovoj školi se čuju dečiji smeh i graja. Mnogo je đaka svoja prva slova napisalo u ovim učionicama i najbezbrižnije dane provelo u ovom školskom dvorištu. Još jednom čestitam učenicima i nastavnicima jubilej, a mi ćemo nastaviti da im budemo podrška kao i do sada - kaže Janković.

Danas školu u Dučiću pohađa 24 učenika i funkcioniše kao četvororazredno izdvojeno odeljenje Osnovne škole "Milan Rakić" Mionica. Prema podacima, prvi poznati učitelj u školi je bio Đorđe Popović koji je službovao školske 1924/25. i 1925/26. godine.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar