Vesti > Politika

Pirc Musar: KOSOVO mora da učini svoj deo posla, SLOVENIJA podržava SRBIJU na putu ka EU

Predsednica Slovenije apeluje da se nastavi dijalog Prištine i Beograda i da se pravo poštuje

Izvor: K1info/Tanjug

15/06/2023 > 12:00 >> 12:57

podeli vest:

Pirc Musar: KOSOVO mora da učini svoj deo posla, SLOVENIJA podržava SRBIJU na putu ka EU
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je danas da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu, a da Kosovo treba da učini svoj deo posla i da dođe do imlementacije sporazuma o osnivanju Zajednice sprskih opština.

- Kao pravnik, ne mogu drugačije da kažem nego da apelujem da se pravo poštuje, da svi zajedno radimo na vladavini prava. Nesumnjivo želim da dođe do implementacije sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština, kako je dogovoreno 2013. godine. Ne vidim razlog da do toga ne dođe - rekla je Pirc Musar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je dodala da u ovim teškim trenucima za Beograd i Prištinu apeluje da se mora nastaviti sa dijalogom, da se situacija smiri.

- Kosovo mora da učini svoj deo posla. U oktobru putujem u Prištinu, tamo ću sa Vjosom Osmani razgovarati o ovim temama. Dijalog, dijalog i samo dijalog - ne želimo konflikte na Zapadnom Balkanu, mislim da bi zacrtani put trebalo da bude jasan - istakla je slovenačka predsednica.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Ona je dodala da veruje u evropski put, i da joj je srpski predsednik garantovao da i Srbija vidi taj put.

- Hvala na prijatnom razgovoru i prijemu, predsednica sam zemlje pet meseci, sa zadovoljstvom sam došla u Beograd, nakon posete Severnoj Makedoniju gde je bilo reči o Kosovu. Pokušavam da razumem situaciju - rekla je Pirc Musar.

Ona je izrazila i saušečće zbog žrtava ubijenih u školi Vladislav Ribnikar, kao i u Mladenovcu. 

- To što se desilo, može bilo gde da se desi, ne samo u Beogradu, Srbiji. Zato ne sme u medijima da bude neprijateljskih reči, govora mržnje - istakla je Pirc Musar.

Ona je zahvalila Vučiću što će doći na Brione u septembru.

- Izuzetno je značajno da na tom nivou gajimo dijalog. Oblast Zapadnog Balkana je oblast koju EU želi unutar svojih granica, a Brioni mogu da dopresu tome. Zagovornik sam priključenja mnogih država Uniji i Slovenija će ih podržavati na tom putu. Ubeđena sam da je evropski put pravi put - napomenula je ona.

Govoreći o privrednoj saradnji, ona je rekla da Srbija ima 70 odsto ekonomske razmene sa zemljama EU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Takođe, dodala je da se tokom razgovora sa Vučićem dotakla pitanja sukcesije i da su mnoga pitanja između država bivše Jugoslavije rešena.

- Zamolila sam predsednika Vučića da rešimo pitanje arhiva, predsednik mi je obećao da će se postupak ubrzati. Pomogla je i digitalizacija arhiva, ona se uveliko odvija, nadam se da će se taj proces ubrzati - navela je ona i na kraju čestitala na uspehu košarkašu Nikoli Jokiću za osvajanje NBA prstena.

Napomenula je i da u Denveru igra i Slovenac Vlatko Čančar.

- Pamtim košarkaško finale Evropskog prvenstva između Srbije i Slovenije 2017. godine, želela bih da opet dođe do takvog susreta, sigurno je da ću još koji put doći u Beograd - rekla je Pirc Musar.
 

Ostavite komentar