Vesti > Srbija

Srbija ZAVIJENA u CRNO: Širom ZEMLJE paljenjem sveća i polaganjem cveća ODATA POČAST nastradalima u MASAKRU

Novi Pazar, Kragujevac, Gračanica, Užice, Niš... stravičan masakr ujedinio građane Srbije, regiona i sveta

Izvor: K1info

04/05/2023 > 23:13

podeli vest:

Srbija ZAVIJENA u CRNO: Širom ZEMLJE paljenjem sveća i polaganjem cveća ODATA POČAST nastradalima u MASAKRU
Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović


Nakon što su transparentom ranije danas uputuili saučešće, oko 200 Novopazaraca mahom mladih, okupilo se večeras i u tišini, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod Sebilja u centru tog grada odali počast stradalim učenicima i pripadniku obezbeđenja škole „Vladislav Ribnikar“. 

Novopazarci su saglasni da je bol zbog tragedije zajednička za sve narode, a počast žrtvama u Novom Pazaru odali su i Srbi i Bošnjaci koji vekovima gaje dobre odnose u tom kraju. 

Na Gradskom bedemu u Novom Pazaru danas je istaknut i transparent saučešća sa porukom "Ne ponovilo se. Nigde i nikome". 

Transparent su postavile nepoznate osobe, izražavajući saučešće porodicama i žaljenje zbog tragedije u kojoj je život izgubilo osam učenika i radnik obezbeđenja. 

Kako javlja reporter Tanjuga, od juče, pre nego je proglašena žalost, u ugostiteljskim objektima na glavnom šetalištu u tom gradu muzika je ili ugašena ili se tiho slušaju klasična muzika i instrumentali.

Ustanove kulture otkazale su ranije zakazane kulturno-zabavne programe, koncerte i predstave.

Navijači Fudbalskog kluba Novi Pazar izrazili su saučešće porodicama stradalih i u znak saosećanja odustali od gostovanja u Bačkoj Topoli, gde je Novi Pazar igrao utakmicu četvrtfinala Kupa Srbije. 

- Svi smo duboko potreseni i svima nam je srce slomljeno povodom tragedije koja se desila u Beogradu. Neka Bog podari pokoj i smiraj dušama ubijene dece, a porodicama stradalih puno snage i utehe za iskušenja koja su ih zadesila. Povodom ovog nemilog događaja, obaveštavamo javnost da navijačka grupa 'Torcida Sandžak 1989' otkazuje svoje planirano putovanje na utakmicu četvrtfinala Kupa protiv ekipe TSC u Bačkoj Topoli - navedeno je iz te navijačke grupe.

U osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru časovi su danas počinjali minutom ćutanja.

Da zajedno čutimo

Posle tragičnog događaja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu Užičani se okupljaju na gradskom trgu i pale sveće, a večeras je za sve građane otvorena i crkva Svetog Đorđa gde se takođe mogu zapaliti sveće.

Okupljeni građani prošetali su i glavnom ulicom i dalje u neverici da je ovakva tragedija mogla da se desi u Srbiji, nemaju reči samo muk, tišina i neverica posle velike tragedije sa samo jednom konstatacijom -  “Dotakli smo dno”.

Roditelji i građani Užica uputili su želje za brz oporavak ranjenih u ovoj nesreći.

Skup solidarnosti ispred Prve kragujevačke gimnazije

Više stotina Kragujevčana okupilo se ispred Prve kragujevačke gimnazije u znak solidarnosti sa porodicama žrtava  tragedije koja se juče dogodila u školi "Vladislav Ribnikar"u Beogradu.

U tišini i bez govornika na skupu, građani su palili sveće i ostavljali cveće. 

Poziv za organizovanje skupa je poslat preko društvenih mreža, a jedan od organizatora Milan Milosavljević, istakao je da je ovo skup kojim Kragujevčani pokazuju da nisu nemi i da su duboko pogođeni svime što se dogodilo u Beogradu.  

Građani Gračanice odaju počast stradalima u Beogradu

U Gračanici veliki broj građana odaje počast stradaloj deci i radniku obezbeđenja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

U porti manastira Gračanica, u istoimenom mestu, čitavog dana građani u velikom broju pale sveće i mole se za pokoj duše stradalih. 

Sveće pale deca, učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji, učetelji, nastavnici i profesori. 

Počast odaju i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, kao i politički predstavnici. 

- Neka počivaju u miru i da se ovako nešto nikome i nikada ne desi - poručuju meštani Gračanice i okolnih sela. 

Kako je najavljeno, u mnogim školama učenici će sutra u školskim dvorištima polagati cveće i odati počast stradalim đacima. 

U mnogim gradovima u reionu i svetu danas su takođe građani paljenjem sveća, porukama i cvećem odavali poštu žrtvama nezapamćenog masakra u Beogradu. 

Podsetimo, učenik sedmog razreda K.K. ubio je juče u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" osam učenika i dežurnog iz obezbeđenja škole, a ranio je još šest đaka i nastavnicu istorije. Dvoje učenika i nastavnica se bore za život.

 


 

 

Ostavite komentar