Vesti > Srbija

Šta znače OZNAKE na auto GUMAMA? Naučite da ih dešifrujete

Razumevanje oznaka na gumama može značajno uticati na bezbednost

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/10/2024 > 08:15

podeli vest:

Šta znače OZNAKE na auto GUMAMA? Naučite da ih dešifrujete
Foto: Pixabay.com/Freepik


Gume su jedini deo vozila koji je u stalnom kontaktu s putem, zbog čega predstavljaju ključni faktor za bezbednost i performanse automobila. Razumevanje oznaka na gumama može značajno uticati na bezbednost, upravljivost, ekonomičnost potrošnje goriva i trajnost guma. Ove oznake nisu nasumični brojevi i slova – one sadrže važne informacije koje vam mogu pomoći da odaberete odgovarajuće gume za vaše vozilo i uslove vožnje.

Oznake dimenzija guma

Prva i najupadljivija oznaka na gumi odnosi se na njene dimenzije. Uzmimo kao primer oznaku 225/50 R17:

225 označava širinu gume u milimetrima.
50 je visina profila gume izražena u procentima u odnosu na širinu (50% od 225 mm).
R ukazuje na radijalnu konstrukciju.
17 je prečnik felne izražen u inčima.

Foto: Freepik.com

 

Važno je pridržavati se preporuka proizvođača vozila prilikom izbora guma, jer neodgovarajuće dimenzije mogu negativno uticati na performanse i bezbednost.

Indeksi brzine i nosivosti

Nakon dimenzija, sledeće bitne oznake su brojevi i slova, kao što je 91V.

91 je indeks nosivosti – pokazuje da guma može podneti maksimalno 615 kg.
V je indeks brzine – označava da je guma bezbedna za brzine do 240 km/h.

Uvek birajte gume koje odgovaraju preporukama proizvođača u vezi sa nosivošću i brzinom.

Zimske gume: M+S i 3PMSF oznake

M+S (Mud + Snow) označava da je guma pogodna za vožnju po blatu i snegu.
3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake) garantuje bolje performanse u težim zimskim uslovima jer je guma prošla rigorozna testiranja na snegu i niskim temperaturama.

Za oštre zime i vožnju po planinskim predelima, preporučuju se gume sa 3PMSF oznakom.

EU oznake na gumama

Od 2012. godine, sve nove gume koje se prodaju u Evropskoj uniji moraju imati standardizovanu nalepnicu sa ključnim informacijama:

Potrošnja goriva (od A do E, gde je A najefikasnija).
Prianjanje na mokroj podlozi (od A do E).
Buka prilikom kotrljanja (izražena u decibelima).

Ove informacije pomažu vozačima da odaberu gume koje odgovaraju njihovim prioritetima.

Foto: Pexels.com

 

Godina proizvodnje – DOT oznaka

DOT oznaka prikazuje podatke o proizvođaču i datumu proizvodnje gume. Poslednje četiri cifre označavaju nedelju i godinu proizvodnje. Na primer:

2520 znači da je guma proizvedena u 25. nedelji 2020. godine.

Starenje guma može uticati na njihove performanse, pa se preporučuje zamena nakon 6-10 godina, bez obzira na stanje gaznog sloja.

XL i Reinforced gume

Gume sa oznakom XL (Extra Load) ili Reinforced imaju ojačanu konstrukciju, pa mogu podneti veća opterećenja. Idealne su za SUV vozila, luksuzne limuzine ili automobile koji često prevoze teže terete.

Gume za električna vozila

Specijalne gume za električna vozila imaju niži otpor kotrljanja, što povećava domet baterije, i pojačanu konstrukciju kako bi izdržale veći obrtni moment koji generišu električni motori.

Indikatori istrošenosti

Većina guma ima indikatore istrošenosti u glavnim žlebovima. Kada gazni sloj dostigne nivo indikatora, to znači da je vreme za zamenu gume. Zakonski minimum dubine profila u većini evropskih zemalja iznosi 1,6 mm.

Oznaka za smer rotacije

Neke gume, posebno zimske i visokih performansi, imaju strelicu na bočnoj strani koja označava pravac rotacije. Pravilna montaža ovih guma poboljšava prianjanje i smanjuje rizik od akvaplaninga.

Run-flat gume

Run-flat gume omogućavaju vožnju i nakon probijanja, brzinom do 80 km/h na udaljenosti od oko 80 kilometara. Prepoznaju se po oznakama kao što su RFT (Run Flat Tyre) ili RSC (Run Flat System Component). Ove gume smanjuju potrebu za rezervnim točkom, ali zahtevaju posebne felne i sistem za praćenje pritiska u gumama (TPMS).

Rezime

Razumevanje oznaka na gumama je ključno za bezbednu i efikasnu vožnju. Pridržavanje preporuka proizvođača, redovno održavanje pritiska i dubine profila mogu značajno produžiti vek trajanja guma i poboljšati performanse automobila. Gume su jedina tačka kontakta između vozila i puta – zbog toga ulaganje u kvalitetne gume nije trošak, već investicija u sigurnost.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar