Vesti > Svet

UAE ne žele da budu deo plana koji predviđa IZRAELSKO prisustvo u Gazi

Netanijahu je rekao ove sedmice da bi UAE, Saudijska Arabija i druge zemlje mogle da pomognu civilnoj vladi u Pojasu Gaze nakon rata

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

11/05/2024 > 08:12

podeli vest:

UAE ne žele da budu deo plana koji predviđa IZRAELSKO prisustvo u Gazi
Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair


Ministar inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan izjavio je danas da Abu Dabi odbija da bude, kako je naveo, "uvučen u bilo koji plan" koji ima za cilj da obezbedi pokriće za izraelsko prisustvo u Pojasu Gaze.

Al Nahjan je na platformi X kritikovao izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koji je rekao da bi UAE mogli da učestvuju u pomaganju budućoj vladi u Gazi nakon rata. 

Al Nahjan je osudio tu Netanijahuovu izjavu, navodeći da su UAE spremni da podrže palestinsku vladu koja je ispunila nade i težnje palestinskog naroda, što uključuje, kako je istakao, stvaranje nezavisne države. 


Netanijahu je rekao ove sedmice da bi UAE, Saudijska Arabija i druge zemlje  mogle da pomognu civilnoj vladi u Pojasu Gaze nakon rata.

UAE su jedna od nekoliko arapskih država koje imaju zvanične diplomatske odnose sa Izraelom koji su održani i tokom rata u Pojasu Gaze, iako izgleda da su sada ti odnosi narušeni, prenosi Rojters.

Izvori su rekli za britansku agenciju da je odnos Netanijahua sa UAE narušen zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze i da zvaničnici Emirata sada retko razgovaraju sa izraelskim premijerom. 

 

Ostavite komentar