UMOR, loše VARENJE, stalni OSEĆAJ GLADI – vratite UGLJENE HIDRATE u ishranu
U današnje vreme mnogi ugljene hidrate smatraju "neprijateljima". Međutim, prave veliku grešku
29.03.2023
VestiPodatak da će do kraja 2030. dva miliona ljudi u Srbiji biti gojazno, i kontroverze o veganstvu, dokazuju našu nedovoljnu informisanost
podeli vest:
Šta je ključ uravnoteženosti u jelu i piću? Kako zdravlje na usta ulazi? I šta je uopšte zdrava ishrana, jer društvene mreže iznova i iznova nameću da uz "fitnes“ namirnice (kao što su šejkovi), pravilno hranimo i menjamo telo.
U Srbiji će do kraja 2030. biti gorovo dva miliona gojaznih ljudi. Da, dobro ste pročitali, dva (i brojem - 2) miliona! Taj podatak govori da je stanje alarmantno. Jer je drastično povećava broj obolelih od poremećaja u ishrani.
S druge strane, nikad nismo dobijali više informacija preko medija i društvenih mreža o "zdravoj hrani“, "planskim dijetama“, "brzoj vitkosti“ za samo sedam dana, pred godišnji odmor ili venčanje.
Prema rečima nutricioniste Dragane Jevtić Strinavić, koja u KBC "Dragiša Mišović“ pravi jelovnike za pacijente sa poremećajima ishrane – umerenost, raznovrsnost i ravnoteža su osnova pravilne ishrane.
U današnje vreme mnogi ugljene hidrate smatraju "neprijateljima". Međutim, prave veliku grešku
29.03.2023
VestiIstraživanje pokazalo da su banane sa crnim tačkicama odlične za zdravlje
29.03.2023
VestiDijete koje obećavaju brz gubitak kilograma za kratko vreme ozbiljno mogu da naruše zdravlje. Oboleli od poremećaja ishrane često i opisuju da je njihov put u bolest počeo sa instant Facebook/Instagram dijetom.
- Nepisano je pravilo da, pored jo-jo efekta koji će sigurno doći posle takvog režima – vraćanja izgubljenih kilograma, dođe još koji kilogram više kada se vratimo starim navikama. Takav režim od nekoliko dana vrlo često je zasnovan na gladovanju. Svako gladovanje kad-tad vodi u prejedanje – objasnila je za Internet portal RTS dijetetičarka i dodala:
- "Preporuke“ o hrani – od svinjske masti do 16-časovnog izgladnjivanja postavljaju nam, istovremeno, i standarde o lepoti i "idealnom“ telu. Počeli smo da jedemo ono što nije iz naše bašte, voćnjaka ili lokalne pijace kao što su na primer čija, kurkuma, kinoa... Ishrana je sve više čista matematika – unete i potrošene kalorija. Svakom pojedincu, u skladu s polom, uzrastom, aktivnostima, zdravstvenim stanjem potreban je poseban plan ishrane. Trebalo bi pokazati više poštovanja prema svom zdravlju. Sve ostalo je mučenje organizma kojim ćete poremetiti funkcionisanje metabolizama. Telo pamti. Svaka naredna redukcija će se mnogo teže sprovesti
Foto: Freepik.com
Pacijenti sa poremećajima ishrane vrlo često pribegavaju režimima ishrane koji isključuju, eliminišu i zabranjuju namirnice. Restriktivna ishrana je obolelima, vrh ledenog brega iza kojeg se kriju potisnute emocije.
- Ovi režimi se nikako ne preporučiju osobama obolelim od poremećaja ishrane. Izuzetak je ukoliko su pre poremećaja bili na primer na vegetarijanskoj ishrani. Podržavam je u tom slučaju da bi na lakše stekli nove navike, uz postepeno uvođenje novih namirnica i kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja - kaže nutricionistkinja.
Uticajne ličnosti promovišu kao zdrav način ishrane i za gubljenje kilograma autofagiju (fasting) ili privremeni post, koji se sastoji od 16-časovne faze gladovanja, kao i faze kada je hrana u periodu od osam sati dozvoljena. Jevtić Strinavićeva autofagiju prevashodno ne preporučuje maloletnicima, neuhranjenima, obolelima od poremećaja ishrane, trudnicima, dojiljima, starima i dijabetičarima.
Posle gladovanja unose se veće količine hrane, a to može da izazove pankreatitis, čak i otkazivanje pankreasa, dok u fazi gladovanja može doći do kamenca i peska u organizmu, loše koncentracije i pamćenja. Rezultati autofagije, zavise od učestalosti ponavljanja, kao i kako se same faze sprovode.
- Ukoliko u tom takozvanom periodu uzimanja hrane i zdrav mlad organizam pojede velike količine hrane za kratko vreme, mogu se pogoršati mnogi metabolički parametri, šokirati organizam i ozbiljno ugroziti zdravlje - upozorava nutricionistkinja.
Termin autofagija u doslovnom prevodu sa grčkog jezika znači – jedenje samog sebe.
Dragana Jevtić Strinavić Objašnjava da se proces autofagije odvija na nivou ćelija – razgrađuje se sve što je štetno (maligne ćelije, bakterije, slobodni radikali...) za reciklažu, što dovodi do proizvodnje energije i regeneracije ćelija, podsećajući da je Japanac Jošinori Osumi 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu za studiju u toj oblasti.
- Post nije za svakoga. Takvo ograničenje tokom dužeg vremenskog perioda, za mnoge je frustrirajuće. Za autofagiju je potrebno da budete zdravi - savetuje nutricionistkinja i ističe i da još nije jasno, iako se polažu velike nade u prevenciji neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti, kakve dobrobiti ima redovna autofagija.
Foto: Freepik.com
Burne rasprave u stručnoj javnosti vode se i o veganstvu – ishrani baziranoj isključivo na namirnicama biljnog porekla. Pobornici tvrde da takva ishrana spasava i smanjuje patnju životinjama, zdravija je i manje štetna po prirodu, dok kritičari ističu da ishrana bez mesa dovodi do deficita ključnih nutritijenata.
Dijetetičarka Jevtić Strinavić objašnjava da je kod veganske ishrane neophodna nadoknada proteina koji su prisutni isključivo u namirnicima životinjskog porekla, kao i vitamina B12 i D. Zato i postoje varijante veganske ishrane sa mlečnim proizvodima i jajima, ali i s pilećim mesom i ribom.
- Ova ishrana bazira se na žitaricama koje su izvori ugljenih hidrata, biljnih vlakana, proteina i vitamina B. Ako je kvalitet i kvantitet nutrijenata, esencijalnih sastojaka i energije odgovarajući, prihvatljiv je bilo koji od ovih vidova ishrane - kaže dijetetičarka.
Veganstvo ipak nije preporučljivo za decu zbog rasta i razvoja, trudnice, dojilje, kao i pacijente koji pate od poremećaja ishrane zbog restriktivnog izbora namirnica.
Ako jedete mnogo brze hrane i namirnice koje su unapred pripremljene i samo ih zagrejete, velika je verovatnoća da vam nedostaje kalijum
31.03.2023
VestiTempo života, nagle promene vremena i sve više temperature utiču na to da se kod većine ljudi javlja konstantan umor
20.03.2023
MozaikPravilna ishrana je adekvatan unos energetskih, gradivnih i zaštitnih materija u određenoj količini i odnosu, u skladu sa energetskim i nutritivnim potrebama. Planiranjem ishrane i pravilnim izborom namirnica, takva ishrana je moguća. Hrana je više od potrebe – ona je i kultura i uživanje.
- Sve je moguće dobrom organizacijom – i u pogledu pravilnog izbora i planiranja obroka. Prioritet uvek treba da bude zdravlje, kao i da se u skladu s tim ponašamo – zaključila je Dragana Jevtić Strinavić.
Konzumiranje omiljene grickalice nikada nije odobravano od strane lekara koji je po naovim istraživanjima upoređuju sa drogom
22.03.2023
MozaikPromene u ishrani mogu da olakšaju tegobe žena pre mesečnog ciklusa
21.03.2023
VestiImate stalnu potrebu da jedete iako realno ne bi trebalo da ste gladni? Postoji rešenje i za to
06.03.2023
MozaikUkoliko posao kojim se bavite iziskuje višesatno sedenje, morate da budete svesni posledica po vaše zdravlje
02.03.2023
MozaikReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar