Ekonomija

Ministar Mali na Tatra samitu: Ekonomska politika Srbije daje rezultate

On je dodao da Srbija traži nove izvore rasta...

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

04/10/2024 > 19:03

podeli vest:

Ministar Mali na Tatra samitu: Ekonomska politika Srbije daje rezultate
Foto: Tanjug/Ministarstvo finansija


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas, na Tatra samitu u slovačkom mestu Štrbsko Pleso, makroekonomske rezultate rezultate Srbije, kao i program "Skok u budućnost - Srbija 2027".

"Srbija je na evropskom putu i na ubrzanom putu privrednog rasta. U prvoj polovini godine naša zemlja je druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Imamo rekordno visok priliv direktnih stranih investicija, rekordno visoku zaposlenost i sve to uprkos krizi", rekao je Mali, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ministar je naglasio da je Srbija traži nove izvore rasta, a jedan od načina je projekat "Skok u budućnost - Srbija 2027" koji predviđa 323 projekta iz oblasti infrastrukture u Srbiji.

- U 2023. godini realni rast BDP-a iznosio je 3,8 odsto, a očekujemo rast od oko 3,8 odsto u 2024. godini, uz ubrzanje na 4-5 odsto u 2025. godini i dalje, u skladu sa investicionim ciklusom vezanim za projekat 'Skok u budućnost - Srbija 2027' i izložbu EXPO 2027, čiji smo domaćini i za koju očekujemo više od tri miliona posetilaca uz prihode od preko milijardu evra. To je naša najveća šansa da se predstavimo svetu i iskoristimo period pred nama za dalje unapređenje zemlje - rekao je Mali.

 

- ...Sa ugovorima o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Kinom i Egiptom, mi smo sada u jedinstvenoj poziciji, možemo da odlučujemo o svojoj sudbini jer naša ekonomska politika daje rezultate, tako da sam protiv bilo kakvih protekcionističkih mera o kojima govore u Evropi i Americi, jer to zatvara ekonomiju. Nisam siguran ni da postoji jedinstven stav na nivou Evropske unije oko jedinstvene ekonomske politike u kom smeru treba ići - istakao je ministar. 

Prema njegovim rečima, stvari su se u poslednjih dvadeset, trideset godina promenile, a udeo SAD-a i EU opada, dok raste udeo nekih azijskih zemalja.

- To je trend koji se dešava i mi moramo tome da se prilagodimo. Zbog toga se Srbija otvara i azijskom i evropskom i afričkom tržištu, želimo da budemo prisutni svuda, da iskoristimo svaku moguću šansu za rast i razvoj,  jer to za naše građane znači nova radna mesta, veće plate i penzije i nova ulaganja - naglasio je Mali.

Kažimir: Svuda su danas izazovna vremena 

Guverner banke Slovačke Peter Kažimir ističe da su sada svuda u svetu neizvesna i izazovna vremena, ali da Slovačkoj pomaže jaka automobilska industrija, budući da su, kako ističe, za rast njihove privrede najzaslužnije investicije iz te oblasti. 

- Moramo stalno ići u korak sa vremenom, pitanje obrazovanja je ključno, inovacija takođe. Javne institucije moraju da prihvate inovacije i da se stalno rade na sebi, jer jedino tako možemo ići napred - kaže Kažimir.

Prvi potpredsednik Vlade se tokom boravka na samitu sastao i sa ministrom obrazovanja, istraživanja i razvoja Slovačke Tomašom Drukerom, kao i sa nekadašnjim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar