Kultura i umetnost > Film/Serija

Film "Barbie" ZABRANJEN u Vijetnamu: UVREDLJIV SADRŽAJ u jednoj sceni

BBC podseća da "Barbie" nije jedino ostvarenje koje je u Vijetnamu zabranjeno iz tog razloga

Izvor: K1info/Tanjug

04/07/2023 > 10:44

podeli vest:

Film "Barbie" ZABRANJEN u Vijetnamu: UVREDLJIV SADRŽAJ u jednoj sceni
Foto: Tanjug/Jordan Strauss/Invision/AP


U Vijetnamu je zabranjeno prikazivanje novog filma "Barbie", zbog scene u kojoj se može videti mapa koja prikazuje sporne kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru.

Kako prenosi BBC, nije precizirano u kojoj konkretnoj sceni se vidi ta mapa sa spornih "devet crtica", koju su vijetnamske vlasti ocenile "uvredljivom".

Linija sa devet crtica se koristi u kineskim mapama Južnog kineskog mora, kako bi se prikazale njene teritorijalne pretenzije, navodi britanski javni servis, i dodaje da je Peking godinama unazad gradio vojne baze na veštačkim ostrvima u toj oblasti, i da na tom području često sprovodi pomorske patrole.

Na tom području Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunej imaju konkurentne teritorijalne pretenzije, a Međunarodni sud u Hagu je 2016. presudio protiv kineskih potraživanja u Južnom kineskom moru, što je presuda koju Peking ne priznaje.

BBC podseća da "Barbie" nije jedino ostvarenje koje je u Vijetnamu zabranjeno iz tog razloga, pa se kao primer navodi i animirani film "Abominable" iz 2019, a posle njega i "Uncharted" iz 2022. i serija "Pine Gap" iz 2021.

Ostavite komentar