Slobodno vreme > Gurmanlook

Domaćinski PILAV SA JUNETINOM i slaninicom: Daj još koji tanjir! Ovo je tako dobro

Ako nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

19/10/2024 > 10:00

podeli vest:

Domaćinski PILAV SA JUNETINOM i slaninicom: Daj još koji tanjir! Ovo je tako dobro
Foto: Pixabay.com


Ako volite kad iz kuhinje zamirišu mirisni začini i topao obrok mami sve ukućane za sto – onda je pilav od junetine pravi pogodak! Ovo jelo nosi ono pravo domaćinsko šmekanje, uz neizbežno „joj, dodaj još jedan tanjir“ – jer, budimo realni, pilav je najbolji kad ga ima u izobilju.

Foto: Pexels.com

 

Sastojci (za četvoro gladnih ili šestoro skromnih):

500 g junetine (najbolje od buta)
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
200 g pirinča (dugog zrna)
1 šargarepa
Lovorov list
So, biber i malo aleve paprike
Ulje ili mast – birajte po ukusu (mama bi rekla: „Samo mast daje onaj pravi ukus!“)
1 l supe ili vode

A za aromu, malo slaninice jedno 200 grama 

Priprema – lagano, bez žurbe

1. Junetina mora da se voli
Prvo – junetina. Isecite je na kocke, uvijte je u slaninu, i bacite u vrelu šerpu s malo ulja (ili masti, naravno). Dajte joj vremena da uhvati onu divnu rumenu boju – polako, nema preskakanja. Znači lagano dinstanje na vatri. Mesance mora da „uhvati koru“.

2. Luk je ključ
Dok se meso lagano prži, iseckajte crni i beli luk. Kad junetina pusti svoje arome, ubacite luk i mešajte dok ne postane staklast. Tu je momenat da dodate i iseckanu šargarepu za malo slatkastog šmeka.

3. Pirinač – srce pilava
Dodajte pirinač i malo propržite sa mesom i povrćem. Ovo je trik svih domaćica – pirinač mora malo da se „uvalja“ u masnoći pre nego što dodate tečnost.

4. Supica, začini i strpljenje
Dolijte supu ili vodu, pa ubacite lovorov list i začine po ukusu. Smanjite vatru i pustite da se sve krčka dok pirinač ne upije svu tečnost. Neka to traje, ljubav i pilav ne smeju da se žure!

5. Odmor za pilav
Kada je pilav gotov, pokrijte ga krpom i ostavite desetak minuta. Verujte, ovo je tajna dobrog pilava – sve se fino zgusne i sjedini.

Foto: Freepik.com

 

Saveti za majstore kuhinje:

Ako volite jače začine, dodajte malo kurkume ili kima za egzotičnu notu.
Pilav je najbolji kada odstoji – pravite ga s ljubavlju i za sutrašnji ručak.
Servirajte uz domaći hleb i kiseli krastavčić – savršena kombinacija!

Zaključak:
Kad pilav zamiriše iz šerpe, svi ukućani se okupe oko stola kao po nekoj tajnoj poruci. A najlepše od svega – jednostavno je, domaćinski i puni dušu. Nema kod pilava komplikacija, samo strpljenje i ljubav prema dobroj hrani. Pa prijatno, i neka vam ovaj recept donese puno osmeha za stolom!

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar