U slast da se jede! BUTKICA u sosu od MEDA savršen izbor za vikend ručak
Ide vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookAko nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
podeli vest:
Ako volite kad iz kuhinje zamirišu mirisni začini i topao obrok mami sve ukućane za sto – onda je pilav od junetine pravi pogodak! Ovo jelo nosi ono pravo domaćinsko šmekanje, uz neizbežno „joj, dodaj još jedan tanjir“ – jer, budimo realni, pilav je najbolji kad ga ima u izobilju.
Foto: Pexels.com
Sastojci (za četvoro gladnih ili šestoro skromnih):
500 g junetine (najbolje od buta)
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
200 g pirinča (dugog zrna)
1 šargarepa
Lovorov list
So, biber i malo aleve paprike
Ulje ili mast – birajte po ukusu (mama bi rekla: „Samo mast daje onaj pravi ukus!“)
1 l supe ili vode
A za aromu, malo slaninice jedno 200 grama
Priprema – lagano, bez žurbe
1. Junetina mora da se voli
Prvo – junetina. Isecite je na kocke, uvijte je u slaninu, i bacite u vrelu šerpu s malo ulja (ili masti, naravno). Dajte joj vremena da uhvati onu divnu rumenu boju – polako, nema preskakanja. Znači lagano dinstanje na vatri. Mesance mora da „uhvati koru“.
Ide vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookLako se priprema, recept je jednostavan, a potpuno je zdrava
19.09.2024
Gurmanlook2. Luk je ključ
Dok se meso lagano prži, iseckajte crni i beli luk. Kad junetina pusti svoje arome, ubacite luk i mešajte dok ne postane staklast. Tu je momenat da dodate i iseckanu šargarepu za malo slatkastog šmeka.
3. Pirinač – srce pilava
Dodajte pirinač i malo propržite sa mesom i povrćem. Ovo je trik svih domaćica – pirinač mora malo da se „uvalja“ u masnoći pre nego što dodate tečnost.
Vreme je da se lagano pripremimo za kuvanje džema koji, kako kažu, je najbolji sastojak za palačinke
14.10.2024
GurmanlookJelo koje je savršeno za svaki dan, a priprema ne iziskuje mnogo truda.
15.10.2024
Gurmanlook4. Supica, začini i strpljenje
Dolijte supu ili vodu, pa ubacite lovorov list i začine po ukusu. Smanjite vatru i pustite da se sve krčka dok pirinač ne upije svu tečnost. Neka to traje, ljubav i pilav ne smeju da se žure!
5. Odmor za pilav Foto: Freepik.com
Kada je pilav gotov, pokrijte ga krpom i ostavite desetak minuta. Verujte, ovo je tajna dobrog pilava – sve se fino zgusne i sjedini.
Saveti za majstore kuhinje:
Ako volite jače začine, dodajte malo kurkume ili kima za egzotičnu notu.
Pilav je najbolji kada odstoji – pravite ga s ljubavlju i za sutrašnji ručak.
Servirajte uz domaći hleb i kiseli krastavčić – savršena kombinacija!
Zaključak:
Kad pilav zamiriše iz šerpe, svi ukućani se okupe oko stola kao po nekoj tajnoj poruci. A najlepše od svega – jednostavno je, domaćinski i puni dušu. Nema kod pilava komplikacija, samo strpljenje i ljubav prema dobroj hrani. Pa prijatno, i neka vam ovaj recept donese puno osmeha za stolom!
BONUS VIDEO:
Otkrivamo zašto toliko voliko da jedemo slatko, ali i koje su to zdrave zamene za šećer
13.10.2024
GurmanlookU ovom receptu otkrivamo sve korake kako da i vi kod kuće napravite najukusniju poslasticu koja će vas oduševiti
13.10.2024
GurmanlookPriprema je jednostavna, a rezultati će oduševiti sve ljubitelje slanih pita
28.09.2024
GurmanlookTuršija je pravi klasik srpske kuhinje, a svaka domaćica ima svoj poseban recept koji se prenosi s kolena na koleno
26.09.2024
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar