STROMBOLI: Dašak Italije na vašem stolu! Deca će ga obožavati
Idealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookOvaj specijalitet ima bogatu istoriju i, verovali ili ne, mnogo nutritivnih vrednosti
podeli vest:
Pihtije su jedno od onih jela koje u Srbiji simbolizuje pravu zimu i porodična okupljanja. Bez njih, mnogi ne mogu ni da zamisle prazničnu trpezu, a pored toga što su veoma ukusne, njihova priprema je svojevrsni ritual. Iako danas sve ređe pravimo domaće pihtije, ovaj specijalitet ima bogatu istoriju i, verovali ili ne, mnogo nutritivnih vrednosti.
Kako se prave?
Osnovni sastojci za pihtije su svinjske nogice, repovi, uši, ali može se koristiti i goveđe meso. Zbog visokog sadržaja kolagena, ovi delovi mesa omogućavaju da pihtije dobiju želatinastu strukturu bez dodavanja ikakvih aditiva. Pored mesa, dodaju se i različiti začini – najčešće beli luk, lovorov list, so i biber – koji pojačavaju ukus i aromu.
Sastojci:
1 kg svinjskih nogica, repa i ušiju
1 glavica belog luka
Lovorov list
So i biber po ukusu
Voda (dovoljno da pokrije meso)
Priprema:
Meso prvo operite i stavite u lonac sa hladnom vodom da se kuva na laganoj vatri. Najbolje je kuvati nekoliko sati (najmanje tri do četiri), sve dok meso ne omekša i ne počne da se odvaja od kostiju.
Kada je meso kuvano, izvadite ga iz čorbe, odstranite kosti i rasporedite meso u pleh ili plitke posude.
Dodajte seckani beli luk, lovorov list i sve začine po ukusu.
Procijedite čorbu i sipajte preko mesa, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u frižider da se stegne preko noći.
I eto, pihtije su spremne za posluženje!
Idealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookTradicionalni običaji i verovanja
Pihtije nisu samo obična hrana; one su deo srpske tradicije i običaja. Nekada su se u selima pripremale za zimske slave i praznike kao što su Božić i Sveti Nikola. Običaj je bio da se pripremaju noću i ostavljaju na hladnom mestu da se stegnu. Na selima se i danas drži do toga da se pihtije prave uz prve prave zimske mrazeve, verujući da tako imaju poseban ukus.
U nekim delovima Srbije, pihtije su se služile kao jelo koje „briše grehove“ – obično dan nakon praznika, jer se smatralo da pomažu „spuštanju“ masne hrane i alkohola, zbog svoje prirodne želatinaste strukture koja olakšava varenje.
Zdravstvene koristi
Iako se pihtije često smatraju kaloričnim i teškim jelom, one zapravo imaju i mnogo korisnih svojstava. Kolagen, koji se oslobađa iz svinjskih nogica i drugih delova mesa tokom kuvanja, može biti veoma koristan za zdravlje kože, zglobova i ligamenata. Redovno konzumiranje pihtija može doprineti jačanju kostiju i smanjenju bolova u zglobovima.
Pored toga, pihtije su bogate proteinima i mineralima kao što su fosfor, kalcijum i magnezijum, koji su važni za opšte zdravlje organizma. Veruje se da kolagen može doprineti regeneraciji kože i usporiti starenje, što ih čini hranom koja, pored ukusa, nudi i zdravstvene prednosti.
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookZanimljivosti o pihtijama
Univerzalno jelo: Pihtije nisu samo deo srpske kuhinje, već ih nalazimo i u mnogim drugim kulturama, od Rusije i Ukrajine do Nemačke, gde se pripremaju na sličan način, sa lokalnim varijacijama začina i dodataka.
Slične varijante u svetu: U Francuskoj su poznate kao „terin“, dok se u Rusiji nazivaju „holodec“. Svaka kuhinja ima svoj način pripreme i dodavanja lokalnih začina.
Vremenski izazov: Priprema pihtija nije brza, jer zahteva mnogo vremena za kuvanje i hlađenje, ali upravo ta sporost i pažnja čine ih tako posebnim jelom koje se „strpljivo čeka“.
Simbol zimske sezone: U nekim krajevima Srbije, pihtije se smatraju „prvim zimskim jelom“, i nije neobično da se prve pihtije kuvaju kad padne prvi sneg. Smatra se da pihtije, kao i mraz, na neki način „zapečate“ jesen i donose pravu zimu.
Pihtije danas
Iako su pihtije tradicionalno jelo koje mnogi vezuju za starije generacije, njihova popularnost nije opala. Čak se i u modernim restoranima sa tradicionalnom srpskom kuhinjom redovno nalaze na meniju. Mnogi ih sada prave uz dodatke poput ukiseljenog povrća ili čak sa senfom, kako bi dobili novi ukusni „twist“.
Nema sumnje da su pihtije jelo koje budi nostalgiju i vraća u detinjstvo, podsećajući na toplinu doma i porodična okupljanja. Možda nisu najmodernije jelo, ali njihova jednostavnost i bogatstvo ukusa čine ih neprolaznim delom naše kuhinje.
BONUS VIDEO:
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookOvo jelo je idealno kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo, zbog bogatog ukusa i teksture
05.11.2024
GurmanlookAko želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookEvo čime pravdaju privođenje pripadnici tzv. kosovske policije
pre 36 minuta
PolitikaNa snimku koji je nastao u Novom Sadu vidi se kako huligani napadaju žene.
pre 1 sat
PolitikaSnimatelj Informera pogođen je kantom na protestima u Novom Sadu, nakon čega su mu doktori ukazali pomoć.
pre 1 sat
PolitikaEkipe Elektrodistribucije sa svim neophodnim alatima, u najtežim uslovima i na nepristupačnom terenu osposobljava električne stubove
pre 1 sat
SrbijaOsumnjičena J.S.M. je sprovedena kod sudije za prethodni postupak Višeg suda radi odlučivanja o podnetom predlogu javnog tužioca...
pre 1 sat
HronikaNa fotografiji se vidi sto na kojem se nalaze alkoholna pića i ručna bomba, piše kninski Feral News.
pre 1 sat
RegionNovi komandant odbrambenih snaga ove zemlje oktrio je samo deo plana, koji je malo je reći zastrašujuć
pre 2 sata
SvetVozilu je pričinjena materijalna šteta
pre 2 sata
HronikaOn je na internetu počeo da objavljuje snimke kako bi podigao svest o svom zdravstvenom problemu
pre 1 sat
SudbineNakon minute ćutanja, prikazan je film o životu predsednika Skupštine ovog grada
pre 4 sata
SudbineOvaj hram posvećen Blagovestima Presvete Bogorodice specifičan je po tome što je jedan od najstarijih u Srbiji
pre 4 sata
SudbineKardiohirurg prof dr Miljko Ristić pokuša je da spase život upucanom premijeru
pre 6 sati
SudbineOn mu se zahvalio za sve što je postigao za narod
23.11.2024
SudbinePorodica, prijatelji, kao i stranačke kolege došli su da odaju poštu pokojnom Mrki
23.11.2024
SudbineDani žalosti su nedelja 24., ponedeljak 25. i utorak 26. 11. 2024.
23.11.2024
SudbineSrpski političar preminuo je u 64. godini od ciroze jetre
23.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar