KISELI KUPUS JEDI I NEMA ZIME! Saveti kako se kiseli, kako pretače i kakvom se to krpicom čisti bure
Zahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
11.11.2024
GurmanlookTaj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću...
podeli vest:
Kad dođe novembar, zna se – stiže vreme svinjokolja! Kod nas u Srbiji, to je pravo slavlje, događaj kojem se raduju i stari i mladi, a jedan od najvoljenijih delikatesa koji nastaje u tim hladnim danima jeste čvarak. Taj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću.
Ako niste još spremali domaće čvarke, pripremite se da saznate sve tajne – od oranije do krajnje masti i hrskavih čvaraka!
Priprema i važnost oranije
Oranija – to vam je ono veliko metalno lonče ili kotao u kojem se sve dešava. Stara, dobro oprana i spremna, oranija se postavlja napolju, obično na otvorenom plamenu. U nju se stavlja isečena svinjska mast koja će polako da se topi i pretvara u onu divnu, zlatnu mrvicu koju obožavamo.
Pre nego što krenete s pravljenjem čvaraka, birajte pravi deo mesa. Najbolje je koristiti masnije delove svinjske slanine – što više mesa i masnoće, to će čvarci biti sočniji i lepši.
Zahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
11.11.2024
GurmanlookOva tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookPostupak
Seckanje: Prvo, uzmite svinjsku mast i isecite je na komade. Nemojte ih seckati previše sitno, da se ne bi sve pretvorilo u mast pre nego što dobijemo čvarke. Svaki komadić treba da bude bar oko 2 cm, taman da imate šta da grickate kad se sve završi.
Topljenje: Komadiće stavite u oraniju na umerenoj vatri. Ne treba previše jako da se zagreva jer onda čvarci postaju suvi, tvrdi, a mast prebrzo zagori. Vatra mora biti ravnomerna i umerena, a masti treba vremena da se polako, ali sigurno topi. Kako se mast topi, sve će početi da se prži i dobićete divan miris koji je pravo obećanje zime!
Mešanje: Dok se sve krčka, čvarke treba povremeno promešati, da se lepo ispeku sa svih strana. Za sve vreme kad je svinjokolj u toku, oko oranije se okupljaju komšije, prijatelji, rodbina, jer to nije samo kuvanje, već pravi mali događaj! Svako pomogne da se čvarke promeša, a priča se uz vatru i topli domaći špricer ili rakiju.
Vađenje čvaraka: Kad primetite da su čvarci dobili zlatno-smeđu boju, vreme je da ih vadite. Sad dolazi ključno pitanje – pritisnuti ih ili ne? Ako volite hrskave čvarke, uzmite presu za čvarke i lagano ih pritisnite, da izvučete višak masti. Tako ostaje samo ona mrvica hrskavog mesa. Ako volite malo sočnije, pritisnite ih tek blago.
Posipanje solju: Čim ih izvadite, posolite ih po ukusu. So daje onaj završni šmek koji čvarcima daje posebnu draž, pa nemojte štedeti.
Ostavljanje masti: Mast koja ostane u oraniji je ono što će vam obogatiti zimnicu. Kad se malo ohladi, sipajte je u teglice ili posude, i čuvajte za ceo zimu. Ta mast može da posluži za sve – od prženja jaja, preko pravljenja testa, do mazanja na domaći hleb za najjednostavniji, a najlepši doručak.
Idealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookZanimljivosti i narodni saveti
Čvarci kao znak bogatstva: Kažu naši stari da gde ima čvaraka, tu je bilo uspešnog svinjokolja i puno mesa. Čvarci su se nekad cenili kao delikates, a i danas nema okupljanja bez tanjira punog čvaraka i nekog domaćeg hleba.
Pravila mešanja: Ako želite ravnomerno ispržene čvarke, neka stalno neko bude pored oranije i meša. Tako se osigurava da se svaki komad ravnomerno isprži i da nijedan ne zagori.
Sušenje na vazduhu: Kad su izvađeni iz masti, čvarke možete kratko staviti na papirni ubrus da upije višak masti, ali pravi gurmani tvrde da je najbolje da ih odmah pojedete – dok su još topli i krckavi.
Završna reč
Čvarci su mnogo više od hrane – oni su deo naše tradicije, običaja, nešto što spaja porodice i komšije. Zato, ako imate priliku, svakako učestvujte u svinjokolju i naučite tajne domaćih čvaraka. Taj proces nije samo pravljenje hrane; to je deo nas, deo priče koja se prenosi generacijama.
Uživajte u svakom hrskavom zalogaju, jer pravi domaći čvarak, baš onaj iz oranije, ima nešto što nijedna radnja kada ih kupujete, ne može da pruži!
BONUS VIDEO:
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookJednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
Gurmanlook"Prerano je spekulisati o nadama", dodao je Peskov.
pre 33 minuta
SvetNa ročištu je mladiću određen istražni zatvor.
pre 54 minuta
RegionOčekivani izbor, koji će, prema oceni američkog portala, uznemiriti mnoge stručnjake
pre 1 sat
SvetNeki zvaničnici umanjili su mogućnost takve promene, rekavši da bi to bilo nepotrebno dok traju ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku
pre 1 sat
SvetJutra će biti veoma hladna, a naročito u nedelju
pre 1 sat
SrbijaMladić I.A. (23) zadobio je više povreda nanesenih hladnim oružjem
pre 2 sata
HronikaViše javno tužilaštvo u Pančevu je naložilo policiji da tužilaštvu dostavi izveštaj o događaju
pre 3 sata
HronikaTramp će zahtevati viziju mira od Kijeva
pre 3 sata
SvetOstaće upamćen kao jedan od najuspešnijih srpskih privrednika
pre 10 sati
SudbineGorana Vesića je juče duboko pogodila jedna vest
pre 12 sati
SudbineSlužio ga je verno 12 godina
13.11.2024
SudbineAkcija "Za Sofijin prvi korak" podigla je na noge celu zemlju, a priču je zaokružio ovaj humani gest
13.11.2024
SudbineNjegov odnos sa Natašom Bekvalac i Marijanom Mateus često je bio tema medija
13.11.2024
SudbineNeko ko je stvorio biznis carstvo smatrao je da je znanje moć i najveći alat, evo kako je Kostić pričao o svom radu
13.11.2024
SudbineMiodragova ćerka Dajana supruga je jednog od najmoćnijih ljudi u Evropi
13.11.2024
SudbinePrivrednik koji je vratio zadužbinarstvo svojoj zemlji
13.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar