Slobodno vreme > Gurmanlook

KAKO SE PRAVE HRSKAVI ČVARCI Tajna dobre oranije i svinjokoljskih čari

Taj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću...

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/11/2024 > 11:23

podeli vest:

KAKO SE PRAVE HRSKAVI ČVARCI Tajna dobre oranije i svinjokoljskih čari
Foto: ustupljene fotografije


Kad dođe novembar, zna se – stiže vreme svinjokolja! Kod nas u Srbiji, to je pravo slavlje, događaj kojem se raduju i stari i mladi, a jedan od najvoljenijih delikatesa koji nastaje u tim hladnim danima jeste čvarak. Taj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću.

Foto: ustupljene fotografije

 

Ako niste još spremali domaće čvarke, pripremite se da saznate sve tajne – od oranije do krajnje masti i hrskavih čvaraka!

Priprema i važnost oranije

Oranija – to vam je ono veliko metalno lonče ili kotao u kojem se sve dešava. Stara, dobro oprana i spremna, oranija se postavlja napolju, obično na otvorenom plamenu. U nju se stavlja isečena svinjska mast koja će polako da se topi i pretvara u onu divnu, zlatnu mrvicu koju obožavamo.

Foto: ustupljene fotografije

 

Pre nego što krenete s pravljenjem čvaraka, birajte pravi deo mesa. Najbolje je koristiti masnije delove svinjske slanine – što više mesa i masnoće, to će čvarci biti sočniji i lepši.

Postupak

Seckanje: Prvo, uzmite svinjsku mast i isecite je na komade. Nemojte ih seckati previše sitno, da se ne bi sve pretvorilo u mast pre nego što dobijemo čvarke. Svaki komadić treba da bude bar oko 2 cm, taman da imate šta da grickate kad se sve završi.

Topljenje: Komadiće stavite u oraniju na umerenoj vatri. Ne treba previše jako da se zagreva jer onda čvarci postaju suvi, tvrdi, a mast prebrzo zagori. Vatra mora biti ravnomerna i umerena, a masti treba vremena da se polako, ali sigurno topi. Kako se mast topi, sve će početi da se prži i dobićete divan miris koji je pravo obećanje zime!

Mešanje: Dok se sve krčka, čvarke treba povremeno promešati, da se lepo ispeku sa svih strana. Za sve vreme kad je svinjokolj u toku, oko oranije se okupljaju komšije, prijatelji, rodbina, jer to nije samo kuvanje, već pravi mali događaj! Svako pomogne da se čvarke promeša, a priča se uz vatru i topli domaći špricer ili rakiju.

Foto: Shutterstock

 

Vađenje čvaraka: Kad primetite da su čvarci dobili zlatno-smeđu boju, vreme je da ih vadite. Sad dolazi ključno pitanje – pritisnuti ih ili ne? Ako volite hrskave čvarke, uzmite presu za čvarke i lagano ih pritisnite, da izvučete višak masti. Tako ostaje samo ona mrvica hrskavog mesa. Ako volite malo sočnije, pritisnite ih tek blago.

Posipanje solju: Čim ih izvadite, posolite ih po ukusu. So daje onaj završni šmek koji čvarcima daje posebnu draž, pa nemojte štedeti.

Ostavljanje masti: Mast koja ostane u oraniji je ono što će vam obogatiti zimnicu. Kad se malo ohladi, sipajte je u teglice ili posude, i čuvajte za ceo zimu. Ta mast može da posluži za sve – od prženja jaja, preko pravljenja testa, do mazanja na domaći hleb za najjednostavniji, a najlepši doručak.

Zanimljivosti i narodni saveti

Čvarci kao znak bogatstva: Kažu naši stari da gde ima čvaraka, tu je bilo uspešnog svinjokolja i puno mesa. Čvarci su se nekad cenili kao delikates, a i danas nema okupljanja bez tanjira punog čvaraka i nekog domaćeg hleba.

Pravila mešanja: Ako želite ravnomerno ispržene čvarke, neka stalno neko bude pored oranije i meša. Tako se osigurava da se svaki komad ravnomerno isprži i da nijedan ne zagori.

Sušenje na vazduhu: Kad su izvađeni iz masti, čvarke možete kratko staviti na papirni ubrus da upije višak masti, ali pravi gurmani tvrde da je najbolje da ih odmah pojedete – dok su još topli i krckavi.

Foto: ustupljene fotografije

 

Završna reč

Čvarci su mnogo više od hrane – oni su deo naše tradicije, običaja, nešto što spaja porodice i komšije. Zato, ako imate priliku, svakako učestvujte u svinjokolju i naučite tajne domaćih čvaraka. Taj proces nije samo pravljenje hrane; to je deo nas, deo priče koja se prenosi generacijama.

Uživajte u svakom hrskavom zalogaju, jer pravi domaći čvarak, baš onaj iz oranije, ima nešto što nijedna radnja kada ih kupujete, ne može da pruži!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar