KISELI KUPUS JEDI I NEMA ZIME! Saveti kako se kiseli, kako pretače i kakvom se to krpicom čisti bure
Zahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
11.11.2024
GurmanlookTaj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću...
podeli vest:
Kad dođe novembar, zna se – stiže vreme svinjokolja! Kod nas u Srbiji, to je pravo slavlje, događaj kojem se raduju i stari i mladi, a jedan od najvoljenijih delikatesa koji nastaje u tim hladnim danima jeste čvarak. Taj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću.
Ako niste još spremali domaće čvarke, pripremite se da saznate sve tajne – od oranije do krajnje masti i hrskavih čvaraka!
Priprema i važnost oranije
Oranija – to vam je ono veliko metalno lonče ili kotao u kojem se sve dešava. Stara, dobro oprana i spremna, oranija se postavlja napolju, obično na otvorenom plamenu. U nju se stavlja isečena svinjska mast koja će polako da se topi i pretvara u onu divnu, zlatnu mrvicu koju obožavamo.
Pre nego što krenete s pravljenjem čvaraka, birajte pravi deo mesa. Najbolje je koristiti masnije delove svinjske slanine – što više mesa i masnoće, to će čvarci biti sočniji i lepši.
Zahladnelo je, zato nema razloga da se kupus ne kiseli!
11.11.2024
GurmanlookOva tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookPostupak
Seckanje: Prvo, uzmite svinjsku mast i isecite je na komade. Nemojte ih seckati previše sitno, da se ne bi sve pretvorilo u mast pre nego što dobijemo čvarke. Svaki komadić treba da bude bar oko 2 cm, taman da imate šta da grickate kad se sve završi.
Topljenje: Komadiće stavite u oraniju na umerenoj vatri. Ne treba previše jako da se zagreva jer onda čvarci postaju suvi, tvrdi, a mast prebrzo zagori. Vatra mora biti ravnomerna i umerena, a masti treba vremena da se polako, ali sigurno topi. Kako se mast topi, sve će početi da se prži i dobićete divan miris koji je pravo obećanje zime!
Mešanje: Dok se sve krčka, čvarke treba povremeno promešati, da se lepo ispeku sa svih strana. Za sve vreme kad je svinjokolj u toku, oko oranije se okupljaju komšije, prijatelji, rodbina, jer to nije samo kuvanje, već pravi mali događaj! Svako pomogne da se čvarke promeša, a priča se uz vatru i topli domaći špricer ili rakiju.
Vađenje čvaraka: Kad primetite da su čvarci dobili zlatno-smeđu boju, vreme je da ih vadite. Sad dolazi ključno pitanje – pritisnuti ih ili ne? Ako volite hrskave čvarke, uzmite presu za čvarke i lagano ih pritisnite, da izvučete višak masti. Tako ostaje samo ona mrvica hrskavog mesa. Ako volite malo sočnije, pritisnite ih tek blago.
Posipanje solju: Čim ih izvadite, posolite ih po ukusu. So daje onaj završni šmek koji čvarcima daje posebnu draž, pa nemojte štedeti.
Ostavljanje masti: Mast koja ostane u oraniji je ono što će vam obogatiti zimnicu. Kad se malo ohladi, sipajte je u teglice ili posude, i čuvajte za ceo zimu. Ta mast može da posluži za sve – od prženja jaja, preko pravljenja testa, do mazanja na domaći hleb za najjednostavniji, a najlepši doručak.
Idealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookZanimljivosti i narodni saveti
Čvarci kao znak bogatstva: Kažu naši stari da gde ima čvaraka, tu je bilo uspešnog svinjokolja i puno mesa. Čvarci su se nekad cenili kao delikates, a i danas nema okupljanja bez tanjira punog čvaraka i nekog domaćeg hleba.
Pravila mešanja: Ako želite ravnomerno ispržene čvarke, neka stalno neko bude pored oranije i meša. Tako se osigurava da se svaki komad ravnomerno isprži i da nijedan ne zagori.
Sušenje na vazduhu: Kad su izvađeni iz masti, čvarke možete kratko staviti na papirni ubrus da upije višak masti, ali pravi gurmani tvrde da je najbolje da ih odmah pojedete – dok su još topli i krckavi.
Završna reč
Čvarci su mnogo više od hrane – oni su deo naše tradicije, običaja, nešto što spaja porodice i komšije. Zato, ako imate priliku, svakako učestvujte u svinjokolju i naučite tajne domaćih čvaraka. Taj proces nije samo pravljenje hrane; to je deo nas, deo priče koja se prenosi generacijama.
Uživajte u svakom hrskavom zalogaju, jer pravi domaći čvarak, baš onaj iz oranije, ima nešto što nijedna radnja kada ih kupujete, ne može da pruži!
BONUS VIDEO:
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookJednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookUkrajinski predsednik je kazao i da nije zadovoljan kako je prošao Samit G20
pre 5 sati
SvetTim povodom uhapšeno je 6 osoba
pre 5 sati
RegionSrbija radi, Srbija se gradi, poručio je predsednik
pre 6 sati
PolitikaMorala da reaguje Žandarmerija
pre 6 sati
PolitikaVladi Srbije je upućen zahtev pod oznakom "hitno"
pre 6 sati
PolitikaOn je zbrinut u lokalnoj bolnici
pre 6 sati
SrbijaKao Trampov ambasador u Berlinu iritirao je domaćine jer je neprestano komentarisao nemačku politiku i postavljao zahteve
pre 6 sati
SvetMeteorolog Ristić osvrnuo se najpre na prognozu tokom decembra
pre 7 sati
SrbijaOn mu se zahvalio za sve što je postigao za narod
pre 14 sati
SudbinePorodica, prijatelji, kao i stranačke kolege došli su da odaju poštu pokojnom Mrki
pre 15 sati
SudbineDani žalosti su nedelja 24., ponedeljak 25. i utorak 26. 11. 2024.
pre 18 sati
SudbineSrpski političar preminuo je u 64. godini od ciroze jetre
pre 19 sati
SudbineKomemoracija će biti održana u ponedeljak u Skupštini
pre 19 sati
SudbineProšlo je 3 godine od smrti srpskog političarara, a njegova partnerka pevačica Ana Bekuta još uvek pati zbog gubitka
pre 20 sati
SudbinePolitičar je iza sebe ostavio za suprugu Snežanu, dva sina i petoro unučadi
pre 21 sat
SudbineBio je privatni preduzetnik i vlasnik kompanije Palma Poseduje televiziju „Palma plus“, kik-boks kluba Palmini tigrovi
22.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar