STROMBOLI: Dašak Italije na vašem stolu! Deca će ga obožavati
Idealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookOva tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
podeli vest:
Kuvana junetina ima posebno mesto na trpezama širom Srbije, a svaka domaćica ima svoju tajnu kako da ovaj klasičan recept pripremi tako da bude sočan, ukusan i zasitan. Ova tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu – leti kao lagan ručak uz svežu salatu, a zimi kao obrok koji greje i vraća energiju.
Kako se pravi kuvana junetina?
Kuvana junetina se pravi jednostavno, ali vreme kuvanja igra važnu ulogu u postizanju savršenog ukusa. Da biste pripremili ovaj specijalitet, potrebno je da junetinu prvo potopite u hladnu vodu, što pomaže da se iz mesa ukloni višak krvi i postigne lepša boja.
Idealno za posluženje na okupljanjima ili kao obrok
08.11.2024
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookSastojci:
1 kg junetine (od vrata, rebara ili buta)
2-3 šargarepe
1 veći krompir
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 lovorov list
So i biber po ukusu
Začinsko bilje po želji (celerov list, peršun)
Priprema:
Junetinu isperite u hladnoj vodi i stavite je u veliki lonac sa vodom.
Dodajte lovorov list, so i biber. Kuvajte na srednjoj temperaturi, uklanjajući penu koja se stvara na površini.
Kada voda provri, smanjite temperaturu i pustite da meso lagano kuva oko dva sata, sve dok ne omekša.
Dodajte šargarepu, krompir, crni i beli luk, pa kuvajte još pola sata. Povrće će upiti ukus mesa i dodatno obogatiti jelo.
Kada je meso skuvano, izvadite ga iz lonca i ostavite da se malo ohladi, a povrće ostavite u čorbi.
Meso poslužite isečeno na tanke šnite, sa svežim hlebom i povrćem iz čorbe ili uz kiseli kupus ili turšiju.
Kuvana junetina širom Srbije: razne varijante i nazivi
U različitim krajevima Srbije, kuvana junetina ima i različita imena, a često se priprema i na specifičan način, zavisno od lokalnih običaja. Evo kako se ovo jelo zove u pojedinim delovima zemlje:
Srem i Banat – „Rinflaš“
U vojvođanskom Sremu i Banatu, kuvana junetina je poznata kao rinflaš – naziv koji dolazi iz nemačkog jezika. Ovo jelo se najčešće služi uz krompir-salatu, sveži hleb i ljutu papriku, a rinflaš je idealan za porodične ručkove ili obede nakon praznika kada se svi okupljaju za stolom.
Šumadija i Pomoravlje – „Supa i meso“
U srcu Srbije, kuvana junetina je poznata jednostavno kao supa i meso. Meso iz supe se služi posebno, dok se supa obogaćena domaćim rezancima servira kao predjelo. Mnogi kažu da je upravo ovaj način posluživanja najlepši jer se uživa u punom ukusu čorbe, a potom u mekanom, sočnom mesu.
Zapadna Srbija i Užice – „Kuvanje“
U Užičkom kraju i zapadnoj Srbiji, kuvana junetina se često naziva kuvana krava. Iako se naziv može činiti grubljim, on nosi toplinu i duh ovog kraja. Kuvana krava se obavezno služi uz kuvani krompir, beli luk i malo kiselog mleka sa strane, jer se veruje da tako jelo dobija puniji ukus.
Jug Srbije – „Belo meso“
Na jugu Srbije, kuvana junetina se jednostavno naziva belo meso. Ovo jelo se najčešće služi uz lokalne varijante sosova na bazi belog luka, masti i ljutih paprika, što dodatno pojačava ukus mesa.
Za kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookZašto je kuvana junetina omiljena?
Kuvana junetina je omiljena jer predstavlja sinonim za jednostavan, ali zdrav i hranljiv obrok. Meso je bogato proteinima i izuzetno lako svarljivo, što ga čini idealnim obrokom za sve generacije. Često se priprema i kada u porodici postoji neko ko se oporavlja ili treba jaku i hranljivu hranu.
Osim toga, kuvana junetina se lako kombinuje sa raznim prilozima – od krompir-salate, preko kiselog kupusa, do svežih sezonskih salata. Mnoge domaćice vole i da čorbu od kuvanja junetine iskoriste kao bazu za razne druge čorbe i supe.
U modernoj kuhinji – brza i laka priprema
Iako tradicionalno priprema kuvanog mesa traje više sati, danas je sve više onih koji koriste ekspres lonce, što značajno skraćuje vreme kuvanja. Ipak, koliko god ubrzali postupak, važno je da se meso kuva polako i na blagoj temperaturi kako bi bilo mekano i sočno.
Zaključak
Kuvana junetina nije samo jelo, već je deo naše kulinarske tradicije, prilika da se podsetimo na stare recepte i načine pripreme koji su se prenosili sa generacije na generaciju. U bilo kom obliku, i pod kojim god imenom, ovaj specijalitet uvek donosi ukus i miris doma.
Dakle, sledeći put kada poželite nešto jednostavno, ali hranljivo, pripremite kuvanu junetinu – možda čak i u stilu nekog drugog kraja Srbije.
BONUS VIDEO:
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookIdealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookOvo jelo je idealno kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo, zbog bogatog ukusa i teksture
05.11.2024
GurmanlookAko želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 10 minuta
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 39 minuta
HronikaPredsednik je na RTS govorio o svim aktuelnim temama.
pre 1 sat
PolitikaNaredba Aljbina Kurtija da pripadnici takozvane Kosovske policije pređu Administrativnu liniju predstavlja opasnu provokaciju
pre 1 sat
PolitikaPotpuni haos na ulicama
pre 1 sat
BeogradJedno lice je trenutno nedostupno organima gonjenja
pre 2 sata
HronikaUkrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je danas da su u toku ispitivanja ruske rakete
pre 2 sata
SvetPredsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio ispitivanje ruske rakete
pre 2 sata
SvetBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
pre 23 sata
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar