Slobodno vreme > Gurmanlook

FRITULE Slatki zalogaji sa mirisom tradicije koji spaja porodicu

Pržene kuglice od testa, nalik mini krofnicama, ali s jedinstvenim ukusom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/11/2024 > 11:20

podeli vest:

FRITULE Slatki zalogaji sa mirisom tradicije koji spaja porodicu
Foto: Shutterstock


Kada stigne hladno vreme i praznični duh ispuni domove, jedno od omiljenih mirisnih zadovoljstava koje se širi kuhinjom jesu fritule! Ovi mali, hrskavi zalogaji sa mekom unutrašnjošću, ukrašeni prah-šećerom, dugo su prisutni na našim prostorima i podsećaju nas na toplinu i zajedništvo porodice.

Foto: Shutterstock

 

Fritule potiču iz primorskih krajeva, gde su se mesile na svaki svečani događaj – od slava do Božića, Uskrsa i porodičnih okupljanja.

Foto: Pixabay.com

 

Šta su fritule?

Fritule su male, pržene kuglice od testa, nalik mini krofnicama, ali s jedinstvenim ukusom. Priprema se od jednostavnih sastojaka, ali se često obogaćuje rendanom korom limuna ili narandže, rumom, rakijom, a može se dodati i rendana jabuka ili suvo grožđe za bogatiju teksturu. Ovo je poslastica koju lako možete napraviti, čak i ako niste vešt majstor u kuhinji, a još lakše ćete je pojesti!

Recept za fritule

Evo šta vam treba i kako da ih pripremite da bi bile savršeno mekane iznutra i hrskave spolja.

Sastojci:

300 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 jaja
1 kesica vanilin šećera
2 kašike šećera
1 dl jogurta
1 kašika ruma ili rakije (za aromu i da fritule ne upiju puno ulja)
Rendana kora limuna ili narandže
Prstohvat soli
Ulje za prženje
Prah-šećer za posipanje

Priprema:

U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
U drugoj činiji umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jogurt, rum (ili rakiju), i rendanu koru limuna ili narandže.
Sjedinite suve i mokre sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku, gusto tečnu smesu. Ako želite, sada dodajte i malo rendane jabuke ili grožđica.
U dubokom tiganju zagrejte veću količinu ulja na srednjoj temperaturi. Kada se ulje zagreje (probajte da ubacite mali komadić testa – ako odmah počne da cvrči, ulje je spremno), kašikom uzimajte testo i polako spuštajte u ulje.
Pržite fritule dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana, zatim ih vadite i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Foto: Freepik.com

 

Posluživanje:

Kada se malo prohlade, pospite ih prah-šećerom i servirajte. Savršene su uz šolju toplog čaja ili kafe, ali pazite – brzo nestaju s tanjira!

Mali trikovi 

Ako želite da fritule ne upijaju previše ulja, svakako dodajte malo rakije ili ruma.
Koristite kašiku da uzimate testo i kašikom ga polako spuštajte u ulje – tako ćete dobiti lepe, okrugle kuglice.
I najvažnije: pržite na srednjoj temperaturi, da se fritule ne prepeku spolja pre nego što se isprže iznutra.

I tako, uz ovaj jednostavni recept, možete i vi napraviti slasne fritule koje će oduševiti ukućane i goste.

Uz miris prženog testa i vanile, oseća se toplina doma i užitak u malim, slatkim trenucima.

Probajte, i javite nam kako su ispale!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar