Slobodno vreme > Mozaik

Da li znate zašto kažemo: "Ide k'o alva"?

Nekada se alva mogla kupiti u svakoj privatnoj poslastičarnici, a postojale su i one koje su samo po ovoj poslastici bile poznate

Izvor: K1info

20/06/2023 > 20:31

podeli vest:

Da li znate zašto kažemo: "Ide k'o alva"?
Foto: Unsplash.com


U narodu od davnina postoji izreka "Ide k'o alva".

To je fraza koja se koristi da se opiše način na koji je nešto prihvaćeno od strane ogromnog broja ljudi, a mnogo je traženo, pa se kupuje ili konzumira u velikim količinama.

Ne postoji detaljno objašnjenje od kada se ovaj izraz koristi, ali je dobro poznato da je alva jedan od najpopularnijih i najstarijih slatkiša na svetu. 

Zanimljivo je da je obožavalac alve bio Sulejman Veličanstveni, koji je pored svoje palate sagradio posebnu kuhinju koja je nazvana helvahane (kuća halve) u kojoj se proizvodilo 30-ak vrsta ove poslastice.

Ova orjentalne poslastice pravi se od: brašna, meda, masti iIi ulja.

Foto: Freepik.com

 

Nekada se alva mogla kupiti u svakoj privatnoj poslastičarnici, a postojale su i one koje su samo po alvi bile poznate.

Danas se retko nalazi, prodaja je locirana tek na nekoliko mesta, a oni koji je vole donose je ili naručuju uglavnom iz Grčke ili Turske. Mlađim generacijama ukus alve je "prejak", a starijim, osim samog ukusa, nudi i - ukus nostalgije.

Inače, alva potiče sa Bliskog istoka, i odomaćena je naročito u zemljama istočnog Mediterana, kao i na Balkanu.

Reč alva dolazi od arapske reči halwa, a preciznije od reči halawa, u značenju "slatkoća".

Najstariji recepti za pravljanje alve potiču iz Persije, iz VII veka. Osnova je bila sastavljena od nekog finog brašna, neke masnoće (maslac ili ulje), mleka, i šećera ili meda.

U IX veku dogodila se značajna promena, kada iz recepta nestaje mleko, a obično brašno zamenjuje semolina (finija varijanta današnjeg griza), a uskoro – brašno od susama.

Knjiga Kitab al Tabikh (Knjiga jela), pisana na arapskom jeziku početkom XIII veka, već donosi sedam načina na koje se može pripremiti ovaj slatkiš, što se uglavnom odnosilo na razne dodatke.

Iz istog XIII veka potiče jedna takođe kulinarska knjiga, iz mavarske Španije, sa samo jednim receptom za alvu, ali bitnim za njenu dalju budućnost.

Naime, smesa se pravi od ukuvanog šećera, meda, susamovog brašna i susamovog ulja, uz dodatak sirupa od latica ruža, i obaveznih naseckanih pistaća.

 

 

Ostavite komentar