Slobodno vreme > Mozaik

Tamjanika, biljka Svete Petke: Bićete joj zahvalni na proleće, a ne traži mnogo pažnje

Ova biljka, poznata i kao hilandarski bosiljak, pored dekorativnih listova, donosi opojan miris i praktične koristi

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/10/2024 > 15:43

podeli vest:

Tamjanika, biljka Svete Petke: Bićete joj zahvalni na proleće, a ne traži mnogo pažnje
Foto: Shutterstock


Ako sledećeg maja želite da oplemenite svoju terasu ili dvorište, tamjanika je savršen izbor. Ova biljka, poznata i kao Sveta Petka ili hilandarski bosiljak, pored dekorativnih listova, donosi opojan miris i praktične koristi – odbija komarce. Gajenje tamjanike je jednostavno, a ona će vam uzvratiti prelepim cvetovima i umirujućom aromom tokom leta.

Foto: Shutterstock

 

Gajenje i nega

Tamjanika uspeva na toplom i osunčanom prostoru, bilo da je gajite u saksiji ili sadite direktno u zemlji. Odgovara joj mesto pored prozora ako je držite u stanu, a važno je da obezbedite dovoljno svetla.

Njeni listovi su ukrasni, sa belim šarama po ivicama, dok cvetovi, koji se pojavljuju leti, mogu biti beli ili plavkasti, grupisani u cvet.

Iako je višegodišnja biljka, ne podnosi dobro niske temperature, pa je potrebno zaštititi je zimi ako je napolju.

Za optimalan rast, biljku povremeno orežite – može dostići visinu do jednog metra, ali će se uz orezivanje bolje širiti u širinu. Njeno prisustvo dodatno ulepšava svaki kutak i dobro se slaže s drugim vrstama cveća.

Foto: Shutterstock

 

Razmnožavanje

Tamjanika se lako razmnožava reznicama, koje je najbolje uzimati tokom proleća i leta. Za oko dve nedelje reznice se ukorenjuju, a temperature oko 20 stepeni su idealne za sadnju. Na taj način možete uživati u ovoj biljci tokom cele godine – bilo na terasi, dvorištu ili u stanu.

Koristi i tradicija

Osim što doprinosi estetskom utisku, tamjanika pruža i praktične prednosti. Njena aroma odbija insekte, a miris stvara prijatnu i umirujuću atmosferu. Ova biljka ima dugu tradiciju, pa je nije bez razloga narod nazvao imenom Svete Petke.

Zahvaljujući lakoj nezi i jednostavnom razmnožavanju, tamjanika je idealan izbor za sve koji žele mirisni kutak bez previše truda. Uživajte u toplim danima uz ovu čuvaricu prostora i njenu blagodatnu aromu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar