Slobodno vreme > Zdravlje

Koliko BRUFENA smemo da pijemo? Mnogi ga koriste a ne znaju za POSLEDICE njegove upotrebe

Nalazi se u gotovo svakoj kućnoj apoteci i često postaje naš prvi izbor za razne bolove

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

18/10/2024 > 10:20

podeli vest:

Koliko BRUFENA smemo da pijemo? Mnogi ga koriste a ne znaju za POSLEDICE njegove upotrebe
Foto: Shutterstock


U hladnim jesenjim danima, kad prehlade i viroze kucaju na vrata, mnogi od nas posežu za dobro poznatim lekom – ibuprofenom, popularno zvanim brufen. Nalazi se u gotovo svakoj kućnoj apoteci i često postaje naš prvi izbor za razne bolove. Ali, koliko zapravo znamo o njegovoj pravilnoj i sigurnoj upotrebi?

Brufen – više od običnog leka za bol

Ibuprofen spada u grupu nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID), što znači da pored toga što ublažava bol, smanjuje i upale u organizmu. Zato je efikasan u borbi protiv glavobolja, zubobolja, menstrualnih bolova, pa čak i problema sa artritisom. Međutim, njegova delotvornost može nas zavarati, pa ponekad zaboravimo na moguće rizike koje nosi dugotrajna upotreba.

Koliko je dovoljno?

Kad je reč o doziranju, važno je zapamtiti da više nije uvek i bolje. Maksimalni dnevni unos ne bi smeo da pređe 3200 mg, a mnogi lekari savetuju da se dugoročna primena ograniči na 2400 mg dnevno. Iako se tablete od 200 i 400 mg slobodno prodaju u apotekama, za doze od 800 mg potreban je lekarski nadzor jer veće količine povećavaju rizik od nuspojava.

Foto: Shutterstock

 

Mogući rizici

Čak i naizgled bezopasan lek kao brufen može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se koristi prekomerno. Dugotrajna upotreba može oštetiti bubrege, izazvati čireve na želucu ili povećati rizik od kardiovaskularnih problema, poput povišenog krvnog pritiska.

Prirodne alternative

Iako se često oslanjamo na lekove, postoje i prirodni načini za ublažavanje bola. Na primer, fizička terapija može pomoći kod hroničnih bolova u leđima, dok akupunktura pruža olakšanje kod različitih vrsta bola. Pored toga, ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama, voćem i povrćem može smanjiti upale u organizmu, čime se smanjuje i potreba za lekovima.

Kada potražiti stručnu pomoć?

Brufen je efikasan za kratkotrajno ublažavanje bola, ali nije trajno rešenje za hronične tegobe. Ako svakodnevno posežete za ovim lekom, vreme je da se posavetujete sa lekarom, jer ponavljajuće glavobolje ili stalni bolovi mogu biti simptom ozbiljnijih stanja.

Foto: Shutterstock

 

 Brufen, da ali sa merom

Brufen je koristan lek, ali kao i svaki drugi, zahteva odgovornu upotrebu. Važno je da ga ne koristimo kao automatski odgovor na svaku nelagodnost, već kao deo šire strategije za očuvanje zdravlja. Umesto da se oslanjamo samo na lekove, trebalo bi da razmotrimo i druge opcije koje nam mogu pomoći da se osećamo bolje.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar