Vesti > Društvo

Prelepe su i bez njih ne možemo ZAMISLITI PRAZNIKE, ali da li NOVOGODIŠNJE LAMPICE mogu da IZAZOVU POŽAR?

Vatrogac objašnjava da li smemo novogodišnju rasvetu ostaviti upaljenu i kada spavamo ili nismo kod kuće

Autor: Katarina Milanović

31/12/2023 > 12:03

podeli vest:

Prelepe su i bez njih ne možemo ZAMISLITI PRAZNIKE, ali da li NOVOGODIŠNJE LAMPICE mogu da IZAZOVU POŽAR?
Foto: K1info/Tanjug/Vladimir Sporčić/Freepik


Većina ljudi doček Nove godine ne može da zamisli bez kićenja jelke, bilo ona plastična ili prirodna, ali i novogodišnje dekoracije koja daje posebnu čar praznicima i dodatno budi euforiju koja vlada tih dana.

Neki vole svedeniju dekoraciju, a neki, pak, žele da sve šljašti. Ali, i jednima i drugima nezaobilazni detalj su novogodišnje lampice koje krase jelku, prozore, terase...

Ono o čemu mnogi diskutuju u ovo doba godine je da li novogodišnja rasveta sme da bude upaljena tokom cele noći i kada nismo kod kuće, ili je pametnije gasiti je. Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod stručnjaka koji nam je jednom za svagda razjasnio da li novogodišnje lampice mogu da izazovu požar!

Predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Palilula Zoran Stojanovski ističe da novogodišnje lampice mogu izazvati požar.

- Iako mnogi ne znaju, novogodišnje lampice mogu izazvati požar. Nije uopšte retka situacija da se one zapale, to se često dešava. Do toga može doći na nekoliko načina. Ako je recimo, trafo odnosno deo koji ide u struju lošeg kvaliteta može se desiti da dođe do kratkog spoja. Ili ako se desi da se na nekoj od lampica izvuče žica,  kada rasveta radi ta žica će se grejati, pa ako je u blizini zavesa, jelka ili neka druga druga lako zapaljiva stvar može doći do plamena - objašnjava naš sagovornik.

Zato, savetuje on, novogodišnje lampice nikako ne treba ostavljati da rade ukoliko niste kod kuće.

- I ne samo ako niste kući, već ih ne treba ostavljati upaljene ni kada idete na spavanje. Dakle, nikako ih ne ostavljajte upaljene bez nadzora odrasle osobe - napominje on.

Na pitanje kako možemo da sprečimo da dođe do ovakvih situacija, Stojanovski kaže:

- Kupujte sertifikovane novogodišnje lampice. Takođe, jedan od saveta je da svake godine, pre nego što ih okačite na jelku ili neko drugo mesto, proverite da li se negde nije izvukla žica - savetuje naš sagovornik.

Foto: Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

 

On ističe da do požara mogu dovesti i novogodišnje prskalice. 

- Najčešće se desi da se deca uplaše, pa ih bace. Ako ih bace, recimo, na krevet ili neku lako zapaljivu stvar može doći do plamena. Apelujem na sve ljude da petarde i prskalice što manje koriste, a naravnio da ijh kupuju samo u specijalizovanim prodavnicama. Ako baš morate da palite to uvek radite napolju, a jako je bitno i kada izgori upotrebljenu prskalicu ubaciti u čašu vode da se ohladi. Iako je ugašena, temperatura u njoj je i dalje jako visoka, pa ako je odmah bacite u kantu za đubre može doći do požara - jasan je Stojanovski.

Kada je reč o petardama, jako je bitno kupovati ih u prodavnicama pirotehnike, a ne na ulici. 

- Petarde su jako opasne i izazivaju povrede, svake godine bar jedno dete zbog njih ostane bez prsta ili prstiju! I ne samo deca, to se dešava i odraslim ljudima. Ne treba ni da napominjem da ako baš morate da ih bacate da to isključivo radite napolju. Nikako to ne radite sa terase ili kroz prozor jer nikada ne znate gde će da padne! Ne smeju se bacati pored automobila, kontejnera i drugih zapaljivih stvari - upozorava vatrogasac Stojanovski za K1info.rs.

Ostavite komentar