Vesti > Hronika

ŽRTVE prolaze ponovnu TRAUMU zbog ZAKONA i STRATEGIJE! Advokat Denis Bećirić za K1 o suđenju MIKI ALEKSIĆU

Suđenje se nastavlja 20. ii 23. septembra

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

26/06/2024 > 10:28

podeli vest:

ŽRTVE prolaze ponovnu TRAUMU zbog ZAKONA i STRATEGIJE! Advokat Denis Bećirić za K1 o suđenju MIKI ALEKSIĆU
Foto: K1 televizija


Na jučerašnjem suđenju Mike Aleksića, glumica Iva Ilinčić pružila je potresno svedočenje koje je dirnulo sve prisutne u sudnici. Plakala je dok je opisivala kako je Aleksić dodirivanje prikazivao kao sistematski pregled i kako je pažljivo birao svoje žrtve.

Zašto je potrebno da žrtve prolaze ponovo istu traumu, u emisiji "Uranak" na televiziji K1 razgovaramo sa advokatom Denisom Bećirićem.

Foto: ATA Images

 

 

Advokat Mike Aleksića, Zoran Jakovljević,  kažnjen je sa sto hiljada dinara zbog nepoštovanja suda i nepoštovanja same discipline. Na pitanje, da li advokat sme tako da se ponaša i postavlja već pitanja na koje su oštećene dale odgovore, Bećirić kaže:

- Zakon je takav da omogućava braniocu da upotrebljava svoja prava u meri koliko to sud dozvoli. U ovom slučaju je sudija bio blagonaklon prema kazni, jer je mogao i ranije da izrekne te kazne i češće, zbog toga što je branilac ta ista pitanja postavljao više puta. Često dolazimo u situaciju gde sudija kaže da je žrtva to već rekla, a branilac insistira na tome da se kaže ponovo. To je strategija odbrane koja je takva kakva jeste - rekao je Denis.

- Ovde je strategija da se isprovocira sudija da kazni branioca ili donese još neku meru, kako bi mogao da kaže da im je onemogućeno pravo da se brane. Sudija to ima u vidu i dopušta više nego što bi trebalo - dodaje Denis.

- Ovde nije samo problem postavljanja pitanja. Branilac je na zadnjem pretresu, a bilo ih je više puta ranije, postavio pitanja koja sadrže klasičnu neistinu. Jednostavno, on nema drugi način da se brani. Strategija je odugovlačiti što više i zamarati oštećene postavljanjem neprimerenih pitanja - objašnjava advokat.

Aleksić nije primenjivao fizičku silu, već je psihološki manipulisao i vršio pritisak na devojke koje su pohađale njegovu školu od malih nogu

- To je ono što oni potenciraju tokom čitavog procesa i to bi najbolje objasnili sudski veštaci koji su obavili razgovor sa svim oštećenima i kako žrtve reaguju u različitim situacijama. Ovde je vrlo specifično, jer su sve te devojke u tu školu dolazile sa nekih sedam ili osam godina i za tih desetak godina, on je imao mogućnost da ih oblikuje kako god želi i da proceni koja devojka može da bude podložna manipulacijama i pritisku. Jasno ih je birao i poznaje ih, kako on kaže, "u dušu". Njemu je bilo jasno da on to ne sme da radi - rekao je advokat.

Foto: ATA Images

 

On je objasnio da Aleksić nije primenjivao fizičku silu, ali da mu je Iva jasno stavila do znanja da ona to ne želi.

Bećirić  se pita šta je Aleksiću značilo pitanje da li je Iva u tom trenutku bila devojka, a ne devojčica. 

- Vrlo indikativno je bilo njegovo pitanje, jer šta znači da li je devojčica ili devojka. Da li je to što je radio u redu ako se dokaže da je bila devojka, a nije ako je devojčica? On potencira da to nije škola i da on nije učitelj, jer time želi da pokaže da nije zloupotrebio funkciju učitelja. Ne znam šta je mogao da bude čovek od šezdeset i kusur godina u odnosu na devojku od 17 godina - dodaje.

- Ne morate da budete pravnik, niti da imate bilo kakva znanja iz te oblasti, da biste se zapitali koja bi bila prirodna reakcija nekoga ko je nevin. Kada se nađete u situaciji da vas neko optužuje za tako gnusne zločine, prirodna je reakcija da ustanete i pitate: "Zašto mi to radiš?"

Kolika kazna čeka zlostavljača?

- Stavljeno mu je više krivičnih dela na teret, od kojih su za neka predviđene kazne od po 15 godina. Za svako delo, ako bude osuđen, izriče se pojedinačna, jedinstvena kazna, koja po zakonu ne može biti veća od 20 godina. Međutim, ne može se licitirati kako i za šta će biti osuđen. Taj raspon je jako veliki - zaključio je Denis Bećirić u emisiji "Uranak" na televiziji K1. 

Suđenje se nastavlja 20. ii 23. septembra.

Ostavite komentar