Slobodno vreme > Gurmanlook

Danas je SVETSKI DAN KNEDLI, ovo je NAJBOLJI RECEPT uz koji možete da ga proslavite

Uz recept koji vam poklanjamo, eto radosti za celu porodicu

Autor: K1 info

08/09/2022 > 07:29

podeli vest:

Danas je SVETSKI DAN KNEDLI, ovo je NAJBOLJI RECEPT uz koji možete da ga proslavite
Foto: Photo@worldknodelday


U četvrtak, 8. septembra obeležava se još jedan Svetski dan knedli. Ovo tradicionalno jelo sa istorijom dugom više od 2.000 godina obožavali Nikola Tesla, Mocart i car Ferdinand. Obožavamo ih i mi danas kao i naša deca.

Prošle su tri godine od kako su se državljani 42 zemlje širom sveta izjasnili da je svetu potreban dan kada će se slaviti knedle. Odrastali smo uz ovu poslasticu i za njih nas vezuju lepe uspomene porodičnih okupljanja kada su naše mame i bake tokom leta pripremale knedle sa kajsijama ili s početkom jeseni sa šljivama.

Na njima su odrastale generacije naših predaka, a jedna od najpoznatijih svetskih ličnosti koja je obožavala knedle bio je naš najveći naučnik Nikola Tesla. U knjizi "Jelovnik Nikole Tesle u 60 priča", autora Predraga Puzića, saznajemo da je Tesla bio veliki sladokusac, a da je između ostalog obožavao i knedle sa šljivama koje je pripremala njegova majka Georgina. Pored Tesle, u knedlama su uživali i Mocart i car Ferdinand koji je na zapovest morao da ih dobije bez obzira na to koje je godišnje doba.

Od onih tradicionalnih knedli sa šljivama i kajsijama, danas su se razvila brojna druga punjenja knedli, bilo onih sa čokoladom, kremastih od pistaća, badema ili oraha, pa do inovativnih voćnih.

Postojanje knedli na našim prostorima zabeleženo je i u prvim kuhinjskim kuvarima starijim od 100 godina.

Opravdanost uspostavljanja Svetskog dana knedli, pored viševekovne tradicije, potvrđuju i novi inovativni ukusi koji su se pojavili na internetu poput kombinacija yuzu (citrusno voće koje liči na male žute mandarine) voća iz Istočne Azije i borovnice ili crne maline sa ružičastom čokoladom dobijenom iz nove vrste kakaovca koja se uzgaja u Ekvadoru, Brazilu i Obali Slonovače.

Foto: Photo@worldknodelday

Svetski dan knedli

Zašto baš 8. septembar?

Tri simbolike se nalaze u ovom datumu. Kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli. Sve je lepše u paru! Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8. Kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.

Knedle su se održale u svom izvornom obliku više od 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.

Najbolji recept za proslavu Svetskog dana knedli  

1. Okupite porodicu ili prijatelje 8. septembra

2. Pripremite domaće knedle (recept pročitajte na kraju teksta)

3. Uživajte sa porodicom i prijateljima.

Na ovaj način ćete kreirati nove uspomene i produžiti tradiciju prenošenjem ljubavi prema knedlama na nove generacije.

Foto: Photo@worldknodelday

Svetski dan knedli

Recept za domaće knedle (u Vojvodini ih zovu i gomboce) sa šljivama

Sastojci: 700 grama očišćenog i skuvanog krompira, 500 grama šljiva, 1 litar vode, 2 cela jajeta, 5 grama soli, malo cimeta, 400 grama brašna, 200 grama prezli, 200 grama šećera i 150 ml ulja.

Priprema: Krompir skuvajte i dobro ga ocedite. Ostavite ga da se prohladi, pa ga izgnječite dok je još mlak tako da nema grudvica.

Dodajte cela jaja, dve kašike ulja i so, pa opet sve zajedno izgnječite. Postepeno dodavajte brašno i umesite testo. Birajte krupnije šljive, zasecite ih do polovine, pa u svaku stavite malo šećera i cimeta.

Od dobijenog testa otkidajte komade i na dlanu oblikujte pljosnati krug u koji ćete staviti šljive. U nedostatku svežih, možete da koristite i zamrznute.

Dok pravite knedle, na vatru stavite lonac sa vodom i dve kašike ulja. Dok završite knedle i voda će provriti. Spustite knedle u kipuću vodu.

Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu, a za to im je potrebno 20 minuta.  Ako niste  sigurni da su knedle dobro kuvane kada isplivaju na površinu ostavite da se kuvaju još tri minuta, pa ih onda izvadite i stavite da se ocede.

Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mešanje pržite dva, tri minuta na tihoj vatri pazeći da vam mrvice ne izgore. U propržene prezle dodajte šećer, pa sve zajedno izručite u dublji tanjir ili činiju i u tu smesu uvaljajte svaku knedlu.

Na dno posude u koju ćete ređati knedle stavite malo prezli i šećera, pa složite knedle. Ukoliko vam preostane prezli i šećera, pospite na kraju po vrhu.

Foto: Photo@worldknodelday

Svetski dan knedli

Ostavite komentar