PITA UVIJAČA OD KROMPIRA Hrskava, sočna, pravi izbor za dane posta!
podeli vest:

Pita uvijača od krompira je jedan od omiljenih recepata u posnoj kuhinji. Pravi se lako, a ukus je bogat i pun, zahvaljujući sočnom krompiru i hrskavim korama. Savršena je kao glavno jelo, užina ili čak doručak,a uz kiseli kupus može biti idealan obrok za celu porodicu.
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
500 g krompira
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka (opciono)
100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
100 ml mineralne vode
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice aleve paprike (opciono)
Priprema:
🔸 Priprema nadeva
Krompir oljuštite i narendajte na krupno rende.
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne omekša. Ako koristite beli luk, dodajte ga pred kraj prženja.
U činiji pomešajte rendani krompir, prženi luk, so, biber i alevu papriku. Sve dobro sjedinite.
🔸 Filovanje i uvijanje pite
Kore razdvojite i podelite na dva ili tri dela, u zavisnosti od veličine pleha.
Svaku koru lagano premažite mešavinom ulja i mineralne vode.
Po ivici svake kore rasporedite deo nadeva i pažljivo uvijte u rolat.
Tako pripremljene rolate ređajte u podmazan pleh – možete ih slagati u obliku puža ili redom.
🔸 Pečenje
Premažite pitu ostatkom ulja i mineralne vode kako bi bila hrskava.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
🔸 Služenje
Kada se pita malo prohladi, secite je na komade i poslužite uz kiselo zelje, turšiju.
Ova posna pita uvijača od krompira savršena je za sve prilike – hrskava spolja, mekana iznutra, jednostavna za pripremu i puni dom prepoznatljivim mirisom domaće kuhinje. Prijatno!
BONUS VIDEO:
LJILJANA, ZORICA I PETAR SU TIHI HEROJI SRBIJE Možete i vi kao oni, nije teško, a mnogima ćete ulepšati život!
Vreme je Vaskršnjeg posta. Pokažite da ste hrišćanin na delu, dođite u Versko dobrotvorno starateljstvo
pre 23 sata
Reportaža
Ostavite komentar