ŠTA ZA RUČAK TOKOM POSTA? Pet ukusnih recepata koji će vas oduševiti, i slano i slatko!
podeli vest:

Vaskršnji post je period duhovnog i telesnog uzdržavanja, ali to ne znači da treba da se odreknete uživanja u hrani. Uz malo kreativnosti, posna jela mogu biti i ukusna i zasitna. Donosimo vam pet jednostavnih recepata koji će obogatiti vašu trpezu!
1. Posni pasulj – klasika koja greje dušu
Pasulj je nezaobilazan u svakoj posnoj kuhinji – hranljiv je, zasitan i lako se priprema.
Sastojci:
500 g pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
3 čena belog luka
2 lovorova lista
1 kašičica aleve paprike
So, biber i ulje po ukusu
Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.
Sutradan ga isperite i kuvajte dok ne omekša.
U posebnoj šerpi propržite crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i alevu papriku.
Sjedinite sa pasuljem, dodajte lovorov list, začinite i kuvajte još 20 minuta na laganoj vatri.
Služite uz kiseli kupus ili turšiju.
2. Rižoto sa pečurkama – lagan i aromatičan obrok
Savršeno jelo za ljubitelje brzih i jednostavnih obroka.
Sastojci:
1 šolja pirinča
250 g šampinjona
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
500 ml povrtne supe
1 kašičica maslinovog ulja
So, biber, peršun po ukusu
Priprema:
Na zagrejanom ulju propržite crni i beli luk.
Dodajte naseckane pečurke i dinstajte nekoliko minuta.
Ubacite pirinač, promešajte i postepeno dolivajte supu dok pirinač ne omekša.
Začinite po ukusu i pospite seckanim peršunom.
3. Grilovani oslić sa krompirom – zdravo i zasitno
Riba je dozvoljena u dane kada pravilo posta to dopušta, a oslić je sjajan izbor.
Sastojci:
2 fileta oslića
500 g krompira
2 čena belog luka
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
So, biber, ruzmarin
Priprema:
Krompir oljuštite, isecite na kolutove i skuvajte do polumekog stanja.
Oslić marinirajte u maslinovom ulju, limunovom soku i začinima, pa ga pecite na roštilju ili u rerni.
Krompir začinite belim lukom, ruzmarinom i malo maslinovog ulja, pa kratko zapecite u rerni.
Poslužite zajedno uz osvežavajuću salatu od rukole.
4. Posna musaka od tikvica – lagana i ukusna
Ako volite musaku, ova posna verzija će vas oduševiti.
Sastojci:
2 veće tikvice
3 krompira
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šolja paradajz pelata
So, biber, origano
Malo maslinovog ulja
Priprema:
Tikvice i krompir isecite na tanke kolutove.
Propržite luk i beli luk, dodajte paradajz pelat i začine.
U vatrostalnu posudu ređajte slojeve krompira, tikvica i umaka.
Pecite na 200°C oko 40 minuta.
5. Posne palačinke sa džemom – slatki završetak obroka
Za kraj, nešto slatko, a jednostavno!
Sastojci:
200 g brašna
300 ml mineralne vode
2 kašike šećera
1 kašičica vanilin šećera
Malo ulja za prženje
Džem po izboru
Priprema:
Pomešajte brašno, mineralnu vodu, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smesu.
U tiganju zagrejte malo ulja i pecite tanke palačinke.
Filujte ih džemom i poslužite sa malo mlevenih oraha ili kokosovog brašna.
Ovih pet recepata će vam olakšati planiranje posnih obroka, a istovremeno vam omogućiti da uživate u bogatim i ukusnim jelima. Neka vaša posna trpeza bude raznovrsna, ukusna i pripremljena s ljubavlju!
Koje je vaše omiljeno posno jelo? Podelite sa nama u komentarima!
BONUS VIDEO:
LJILJANA, ZORICA I PETAR SU TIHI HEROJI SRBIJE Možete i vi kao oni, nije teško, a mnogima ćete ulepšati život!
Vreme je Vaskršnjeg posta. Pokažite da ste hrišćanin na delu, dođite u Versko dobrotvorno starateljstvo
05.03.2025
Reportaža
Ostavite komentar