Slobodno vreme > Zdravlje

Da li ste čuli za ULTRAPRERAĐENU hranu? E pa, ona je SVUDA oko nas i čini da budemo BOLESNI

Razni karcinomi, dijabetes tipa 2, gojaznost, muke kardiovaskularnog sistema - plaši li vas ovo što ste pročitali?

Autor: K1info/euractiv.mondo.rs

07/05/2023 > 14:11

podeli vest:

Da li ste čuli za ULTRAPRERAĐENU hranu? E pa, ona je SVUDA oko nas i čini da budemo BOLESNI
Foto: Freepik.com


Hrana koja je prošla kroz brojne procese prerađivanja u pripremi, sadrži pet ili više sastojaka, kao i aditive koji menjaju boju, teksturu, ukus ili produžavaju rok trajanja, smatra se ultraprerađenom.

Konzumiranje ultraprerađene hrane dovodi se u vezu sa krizom gojaznosti, koja vlada u mnogim zemljama sveta. Takođe, ovakva hrana smatra se i jednim od faktora rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Doktor Kris van Tuleken u knjizi "Ultraprerađena hrana" piše o opasnostima koje vrebaju iz namirnica koje sadrže visok nivo prerađenih sastojaka (UPF).

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu nedavno su objavili rezultate istraživanja ishrane 200.000 sredovečnih ljudi u Velikoj Britaniji, u kojem su utvrdili da je često konzumiranje ovih namirnica bilo faktor rizika i za nastanak određenih vrsta karcinoma, kao što su rak jajnika ili mozga.

Deo problema leži u činjenici da je ultraprerađena hrana postala toliko široko dostupna, da ju je teško izbeći. Ponekad se "krije" i pod etiketom zdrave hrane, pa potrošači nisu sigurni šta konzumiraju.

Prija Tju, dijetetičarka i nutricionistkinja iz Sauthemptona, nabrojala je koje namirnice spadaju u ultraprerađenu hranu koju možda konzumiramo svakog dana.

Doručak

Žitarice sa raznim ukusima

Štanglice od žitarica

Rezani hleb iz masovne proizvodnje

Jogurti sa ukusima

Voćni sokovi

Slanina

Kobasice

Među sastojcima na koje bi trebalo pripaziti su fruktoza, visokofruktozni kukuruzni sirup, koncentrati voćnog soka, modifikovana ulja i izvori proteina kao što su gluten, kazein i vej protein, zatim emulgatori, zgušnjivači i hemikalije koje daju teksturu nalik želatinu ili peni. Dijetetičarka upozorava i da se mleka na biljnoj bazi mogu smatrati ultraprerađenom namirnicom.

Ručak

Kupovni sendviči i salate, i drugi proizvodi produženog roka trajanja, nisu dobar izbor jer se smatraju ultraprerađenom hranom. Ako želite da budete sigurni, ručak pripremajte kod kuće od svežih namirnica. Sastojci koji su znak upozorenja u već spremljenim obrocima su preterana količina soli, emulgatori, askorbična kiselina i šećer.

Foto: Youtube PrintScreen

 
Večera

Smrznuti pomfrit

Smrznuta pržena hrana

Smrznuti pileći ili riblji štapići

Instant supe ili čorbe

Gotovi sos ili preliv

Nisu u pitanju namirnice koje jedemo svakog dana, ali ako povremeno uživate u njima, moguće da jedete ultraprerađenu hranu.

Dijetetičarka je navela i da oni koji vole da popiju čašu pića uz večeru mogu da se zadrže na jednoj čaši vina ili piva, ali da se veći deo žestokog alkoholnog pića smatra ultraprerađenim.

 

Ostavite komentar