Slobodno vreme > Zdravlje

Sve o KOLAGENU - eliksiru mladosti koji KOSU čini bujnom, LICE svežim... dok vi SIJATE OD ZDRAVLJA

Ovaj suplement je sve popularniji kod žena, ima velike prednosti, a važno je da naučimo kada se uzima i kada je najefikasniji

Autor: K1info/miss7.24sata.hr

11/10/2023 > 12:45

podeli vest:

Sve o KOLAGENU - eliksiru mladosti koji KOSU čini bujnom, LICE svežim... dok vi SIJATE OD ZDRAVLJA
Foto: Freepik.com


Duga, sjajna i zdrava kosa, manje bolova u zglobovima i usporavanje pojave pravih bora samo su neki od razloga zašto sve više ljudi pokušava da uzima kolagen svaki dan. TikTokeri redovno dodaju kolagen u prahu u svoju kafu, mnoge zvezde se kunu u efikasnost kolagenskih tableta, tvrdeći da njemu duguju mladalački sjaj kože, a mi se pitamo da li je kolagen u nekom obliku zaista bolji od svih ostalih?

Da bismo došli do ovog odgovora, važno je krenuti od samog početka. 

Šta je uopšte kolagen?

Kolagen je vrsta proteina koji se odupire istezanju i pruža podršku, što ga čini savršenim omotačem za vezivno tkivo u tetivama, hrskavici i kostima. Iako naše telo samo stvara kolagen, starenje odlaže njegovu proizvodnju i tako utiče na vezivno tkivo smanjujući elastičnost kože i kolagenih vlakana, slabeći kožu i otežavajući joj da zadrži vlagu.

Upravo iz tog razloga na tržištu se sve više može naći kolagen proizvoda koji se dobija od goveda, svinja i morskih organizama, a koji najčešće dolazi u prahu, kapsulama, tečnosti i raznim namirnicama. Ali da li je jedan oblik zaista bolji i efikasniji od drugih? 

Kolagen u prahu

Kolagen u prahu, poznat i kao kolagen peptidi, je najpopularniji oblik kolagena, a pripada hidrolizovanim kolagenima, što znači da su razgrađeni da bi bili svarljiviji. Najčešće se meša sa sokovima, frapeima ili običnom vodom, mada ima i onih koji više vole da ga mešaju sa manje popularnim opcijama poput kafe, čaja i drugih toplih napitaka. Naime, mnogi smatraju da je mešanje kolagena u prahu sa toplim napitcima poželjno izbegavati jer visoke temperature umanjuju kvalitet kolagena, uprkos činjenici da kada se razvijaju suplementi kolagena, ti isti proteini se izlažu visokim temperaturama kako bi ih hidrolizovali. 

Činjenica je da kolagen u prahu omogućava da naše omiljeno piće pretvorimo u koristan i funkcionalan napitak, a mnogi preferiraju kolagen u prahu iz razloga što ostaje gotovo neprimetan jer je neukusan. Zato se, pored pića, često dodaje u žitarice, jogurte, sladolede i namaze, a kako bi se izbegle grudvice pri rastvaranju, ponekad je potrebno koristiti blender, penilicu ili šejker. 

Prednosti kolagena u prahu: svestran, lak za nošenje, potencijalno hidrira, (neko) pakovanje je održivo. je razlog zašto mnogi smatraju kolagen u kapsulama mnogo praktičnijim rešenjem koje je znatno lakše uvesti u svoju svakodnevicu. Kapsule nemaju ukus i ne treba nam mnogo vremena da ih uzmemo jer nam je potrebno samo par gutljaja vode. Svaka kapsula sadrži kolagen u prahu, a kako kapsula fizički ne može da stane u veliku količinu praha, u zavisnosti od marke, ponekad je potrebno uzeti i do šest kapsula dnevno kako bi se neophodna doza unela u organizam.

Prednosti kolagena u kapsulama: lako se nosi, bez ukusa, lako se guta. Nedostaci kolagena u kapsulama: potrebna je veća količina, može biti skup, teže se apsorbuje. 

Tečni kolagen dolazi u različitim oblicima, i najpoželjnija je opcija za sve one koji ne vole ili muku muče sa gutanjem kapsula. Tečni kolagen često sadrži razne druge aditive kao što su vitamini, minerali, ekstrakti voća i biljaka, veštački zaslađivači i konzervansi, pa se savetuje oprez svima koji su osetljivi ili alergični na bilo šta od navedenog, a pošto može imati različite ukuse, nekima će trebati neko vreme dok ne pronađu baš po svom ukusu. 

Prednosti tečnog kolagena: lako se nosi, lako se konzumira, potencijalno hidrira. Nedostaci tečnog kolagena: ograničena količina u jednoj dozi, potencijalno sadrži aditive, može biti skuplji.

Kolagen iz hrane 

Kada govorimo o kolagenu koji unosimo konzumiranjem određene hrane, supa napravljena od goveđih ili svinjskih kostiju i piletine kuvane sa kožom je verovatno najbogatiji izvor kolagena i svakako jedna od najpristupačnijih opcija, jer suplementi mogu biti prilično skupi. 

Osim što je izvor kolagena, hrana bogata njim obično dolazi u paketu sa drugim hranljivim materijama kao što su vitamin B, kalcijum i vitamin A, što znači da sa njom unosimo više hranljivih materija, što će pomoći našem telu da proizvodi više kolagena. Namirnice koje takođe podstiču proizvodnju kolagena su one bogate vitaminom C, kao što su bobice, paprika i brokoli. 

Bez obzira na to koliko su sve ove namirnice zdrave, činjenica je da ih ne možemo iskoristiti da obezbedimo koncentraciju kolagena koju bismo obezbedili suplementima ishrani, bez obzira na to u kom obliku je kolagen poželjniji. 

Prednosti kolagena u ishrani: može biti pristupačniji, hranljive materije, prirodni izvor. Nedostaci kolagena u ishrani: količina kolagena varira, mora se pripremiti, manje pogodan. 

Da li je bolje uzimati kolagen ujutru ili uveče?

Za sada nema studija koje bi pokazale da je kolagen bolje uzimati u određenom delu dana. Zato ga uzimamo kad god želimo! U kom obliku je kolagen najkorisniji za našu kožu? Nema sumnje da kolagene kreme poboljšavaju zdravlje naše kože, ali će, bez sumnje, naša koža imati najviše koristi od redovnog dodavanja. Studija iz 2021. godine koja je uključivala 1.125 odraslih osoba između 20 i 70 godina i objavljena u 'International Journal of Dermatology' pokazala je da 90 dana suplementacije kolagenom pozitivno utiče na zdravlje naše kože, smanjujući bore i poboljšavajući elastičnost. da izaberemo suplemente koji nam najviše odgovaraju.

Ostavite komentar