Vesti > Društvo

Deca "odlepila" za BIZARNIM TRENDOVIMA na TikToku! Stručnjaci za K1 apeluju: "Zbog OVOGA devojčice gube MENSTRUACIJU"

Najmlađi zavisnik od interneta koji se leči u Institutu za bolesti i zavisnosti ima samo četiri godine

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

21/10/2024 > 12:32

podeli vest:

Deca "odlepila" za BIZARNIM TRENDOVIMA na TikToku! Stručnjaci za K1 apeluju: "Zbog OVOGA devojčice gube MENSTRUACIJU"
emina beković i Anita Alterov - Foto: K1 televizija


U poslednje vreme, Srbija se suočava s bizarnim trendom koji je započeo na TikToku, a uključuje devojčice koje konzumiraju čak 15 kuvanih jaja dnevno u pokušaju da "podignu zadnjicu." Ovaj ekstremni izazov postavlja ozbiljna pitanja o zdravlju i bezbednosti mladih, ali i o uticaju društvenih mreža na njihove izbore i percepciju tela.

Kako možemo stati na put ovakvim "bolesnim" izazovima i zaštititi decu od potencijalno opasnih navika?

O tome, u emisiji "Uranak" na televiziji K1, razgovaramo sa Eminom Beković, koordinatorom Nacionalnog centra za bezbednost dece na internetu, i Anitom Alterov, nutricionistkinjom, koje će podeliti svoje viđenje situacije i predložiti moguća rešenja za ovu sveprisutnu pojavu.

- Deca izazovima pribegavaju da bi bila prihvaćena u društvu, da bi se dokazala i dobila što više lajkova i dobrih komentara. Nažalost, pored ovih negativnih izazova, ima i pozitivnih, ali to decu ne interesuje. Roditelji moraju da kontrolišu šta njihova deca konzumiraju na internetu, koje sajtove posećuju, koje influensere prate, kao i razloge zbog kojih gledaju izazove - kaže Emina i dodaje:

- Tinejdžeri provode u proseku devet sati dnevno na društvenim mrežama, gde se plasiraju određeni standardi i predstave koje su često nerealne. Važno je razvijati kritičko razmišljanje kod dece i jačati njihovu digitalnu pismenost, kako bi shvatili da sve što pročitaju na internetu ne mora biti istina. Uvek ih savetujemo da konsultuju više izvora. Internet je nekontrolisan, što može dovesti do slabije kontrole.

Foto: K1 televizija

 

Roditelji su ključni u rešavanju ovih problema

- Otuđenost od porodice i učenje putem ekrana predstavljaju ozbiljne opasnosti. Prva karika u rešavanju ovog problema su roditelji, uz podršku celog društva. Ukidanje interneta ili blokiranje određenih sajtova nije rešenje; potrebna je zajednička akcija. Imali smo slučajeve prijavljivanja opasnih izazova, kao što su gutanje cimeta, pretrčavanje autoputa i sklekovi na pešačkom prelazu, koji su postali aktuelni u poslednje vreme. Takođe, pravljenje selfija na opasnim mestima dovelo je do tragičnih posledica u Beogradu, Vojvodini i Nišu - priča Emina i dodaje:

- Igra davljenja, koja je bila aktuelna pre nekoliko godina, ponovo je postala problem, jer smo nedavno imali slučaj deteta koje je pokušalo da izvede taj izazov i udavilo se. Gutanje kapsula deterdženta za veš i varikine su strašne situacije u kojima deca nisu svesna da čak i crtaći, poput Spajdermena ili Supermena, ne predstavljaju stvarnost. Neophodno je obezbediti nadzor roditelja kako bi im se objasnilo da su to samo crtani filmovi. Imali smo i pokušaj gde je dete želelo da skoči s drveta misleći da je Spajdermen, jer je nosilo njegovo odelo. Edukacija mora da počne što ranije, kroz razgovor, kako bi se deca pripremila ne za bajkovit svet, već da nauče da se nose sa svim izazovima koje savremeno društvo donosi.

Emina objašnjava i trend gutanja cimeta: 

- Deci je bilo zanimljivo jer cimet ne može da se proguta, što dovodi do gušenja. Mislili su da je to jako smešno, pa su to snimali i postavljali na društvene mreže.

Foto: K1 televizija

 

Najmlađi zavisnik od interneta ima samo četiri godine 

- Najmlađi zavisnik od interneta koji se leči u Institutu za bolesti i zavisnosti ima samo četiri godine. Kada govorimo o zavisnosti od video igara, na tim platformama deca stvaraju svoje junake. Mnoge od njih nisu spremne, niti umeju da prepoznaju manipulaciju i prevaru, pa upadaju u tu zamku. Zato je jako bitno da deca koriste internet u kontrolisanim uslovima, uz nadzor roditelja - zaključila je Emina u emisiji “Uranak” na televiziji K1. 

Nutricionista Anita Alterov ističe da je 15 jaja dnevno previše: 

- Tu količinu jaja jedu bodibilderi, koji imaju kontrolisanu ishranu. Za dete je to izuzetno mnogo. Preporuka nutricionista u tom uzrastu je jedno do dva jajeta dnevno. Deca u tom uzrastu veoma treba da imaju pravilnu i kontrolisanu ishranu i da se o tome priča. Edukacija je na prvom mestu, ne samo u kući, već od vrtića do škole.

Anita objašnjava šta se može dogoditi u organizmu ukoliko se jede 15 jaja dnevno: 

- Mogu da se jave bolovi u stomaku, proliv, zatvor, može da se aktivira žučna kesa zbog prevelike količine masnoće. Kod devojčica može doći do gubitka menstrualnog ciklusa, što je veoma bitno u tom razvojnom periodu. Nije normalno da neko pojede 15 jaja dnevno; ishrana mora biti raznovrsna. Jaje jeste nutritivno bogato, ali umereno. Da napomenem, zadnjica se neće podići od 15 jaja dnevno. Roditelji moraju da razgovaraju sa decom, jer to stvarno nije moguće - zaključila je. 

BONUS VIDEO

Ostavite komentar