Vesti > Svet

Konobare i trgovce više niko neće smeti da zlostavlja

Anketa sindikata pokazala je da je skoro svaki drugi radnik u uslužnom sektoru doživeo da kupac izgubi kontrolu

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: TANJUG

08/10/2024 > 13:29

podeli vest:

Konobare i trgovce više niko neće smeti da zlostavlja
Foto: RINA


Zbog sve većeg broja "nasilnih potrošača", lokalne vlasti u Tokiju uvele su prvu uredbu u zemlji za zaštitu osoblja u uslužnoj industriji od "kasuhare" - japanskog skraćenog oblika koji označava "uznemiravanja radnika u uslužnom sektoru".

Dok uredba iz Tokija, koja će stupiti na snagu u aprilu, ne predviđa kazne, stručnjaci se nadaju da će taj potez naglasiti rastući društveni problem i, možda, podstaći ljude da dvaput razmisle pre nego što svoje frustracije iznesu na osoblje.

Anketa sindikata ove godine pokazala je da je skoro svaki drugi radnik u uslužnom sektoru, koji čini 75 odsto zaposlenih u Japanu, doživeo da kupac izgubi kontrolu, u rasponu od verbalnog zlostavljanja i preteranih zahteva do nasilja i doksiranja na društvenim mrežama. U jednom slučaju, pomoćnik menadžera u supermarketu u Tokiju primio je poziv od kupca koji je tvrdio da je tofu koji je kupio u prodavnici nestao, prema novinama Asahi Shimbun.

 

Kada je zaposleni posetio kupčevu kuću da proveri, otkrio je da je tofu, proizvod sa kratkim rokom trajanja, kupljen dve nedelje ranije. Ne želeći da izgubi kupca, službenik je pokušao da diplomatski izgladi situaciju, ali mu je tada mušterija naredila da se klanja i izvini.

Epidemije besa uvukle su se u kancelarije lokalne vlade, a službenica odeljenja u Tokiju ispričala je kako joj je jedan stariji stanovnik rekao da "crkne". "Izgleda da ljudi osećaju da mogu da kažu šta god žele kada imaju posla sa državnim službenicima jer oni plaćaju porez. Volela bih da mogu da shvate da su i zaposleni ljudska bića", navela je ona za japanski list.

Ministarstvo rada razmatra dodatno pooštravanje zakona za slučajeve "kasuhare" u širokom spektru sektora, uključujući javni prevoz, restorane i pozivne centre.

Robna kuća u Tokiju je ove godine saopštila da će zabraniti ulaz problematičnim kupcima i pozvati policiju u ozbiljnim slučajevima, dok su druge kompanije, uključujući Nintendo, rekle da neće sarađivati sa ljudima koji zlostavljaju.

Tagovi:

Ostavite komentar