Nećete verovati > (NE)POTREBNO ZNANJE!

Ko je izmislio peglu?

Najveća kolekcija razno-raznih vrsta pegli nalazi u jednom zamku pored nemačkog grada Karlsruea

Izvor: K1info

Autor: Goran Jovanović

08/10/2024 > 11:22

podeli vest:

Ko je izmislio peglu?
Foto: Freepik/K1info


Kao i u slučaju mnogih drugih pronalazaka, priču o istorijatu pegle započećemo opet u Kini. Naime, tamo je još 100 godina pre nove ere postojala neka vrsta metalne posude, koja je, napunjena vrelom vodom, korišćena za ravnanje garderobe.

Kasnije, takve posude su punjene užarenim ugljem, a u Indiji čak i vrelim kokosovim orasima, koji imaju sličan princip sagorevanja kao i ugalj.

Međutim, peglu kakvu danas poznajemo izmislio je čovek po imenu Henri Sili, Amerikanac iz Kentakija, koji je svoj izum predstavio svetu 6. juna 1882. godine.

 

Inače, ime Henrija Silija vezuje se i za mnoge druge pronalaske, a osim ostalog prilično je zaslužan i za nastanak električne sijalice, jer je na tom poslu sarađivao sa Tomasom Edisonom.

No, da se vratimo pegli.

Pronalazak struje veoma je pomogao razvoju ove kućne spravice, iako u prvo vreme pegle nisu imale termostat. Naime, taj dodatak, pegle su dobile negde oko 1920. godine.

A 6 godina kasnije, dakle 1926., pojavila se i prva električna pegla na paru, zahvaljujući pronalazaču Tomasu Sirsu. Međutim, taj izum, u prvo vreme, nije doživeo poseban uspeh, sve do 1938. kada je parna pegla počela masovno da se proizvodi u Americi.

Na kraju, samo još podatak da se najveća kolekcija razno-raznih vrsta pegli nalazi u jednom zamku pored nemačkog grada Karlsruea.

Ta kolekcija sadrži više od 1300 primeraka pegli.

Ostavite komentar