Srpska KAFANA među NAJBOLJIH 100 u Njujorku: Kritičar NY Timesa probao PREBRANAC I - doživeo PROSVETLJENJE
Čuveni kritičar Pit Vels je pozvao na srpske žurke i hranu
25.04.2023
GurmanlookReč je o mitskom jelu bivše države iz kazana o kojem se priča već decenijama
podeli vest:
Jedno od mitskih jela u Jugoslaviji bio je i ostao vojnički pasulj, sačuvan u sećanjima onih koji su služili vojni rok u JNA.
Da li je postojao tajni sastojak, specijalan način pripreme u velikim kazanima ili posebno odabrani kuvari? Poneki su čak smatrali da je recept za vojnički pasulj vojna tajna!
Čuveni kritičar Pit Vels je pozvao na srpske žurke i hranu
25.04.2023
GurmanlookU centru Obrenovca nalazi se česma i kade za kupanje, a malo ko zna koliko je ova mineralna voda zapravo lekovita
05.01.2023
ReportažaIz knjižice "Recepture za pripremu hrane u JNA" prenosimo recept za čorbast pasulj, kome se po mogućnosti, mogu dodati meso, sušeno ili sveže, kobasice, slanina….
Sastojci:
500 g pasulja
1 glavica crnog (crvenog) luka
2-3 čena belog luka
1 šargarepa
100 g masti ili ulja
so
biber
1 kašika aleve paprike
1 kašika vegete
1 list lovora
1 suva paprika
peršunov list
Foto: Shutterstock
Priprema
1. Prebran pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini da se ne bi dogodilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv.
2. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 časa.
3. Zatim ocediti vodu u kojoj je pasulj potapan, pa pasulj staviti u pogodnu posudu, naliti hladnom vodom tako da ogrezne i kuvati 10-15 minuta, posle čega ocediti vodu, pa naliti vrelom vodom tako da ogrezne, dodati polovinu sitno seckanog crnog luka i ostaviti da kuva uz povremeno dolivanje tople vode.
4. U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crnog luka i šargarepu, sečenu na sitnije kockice ili rendisanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni.
5. Kada je pasulj upola kuvan, dodati isprženi crni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva časa u hladnoj vodi, i lovorov list.
Veliki novac u našoj zemlji se izdvaja za uvoz belog luka i pasulja, iako imamo idealne usove za njihov uzgoj
08.02.2023
ČuvarkućaPrazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju
30.04.2023
Reportaža6. Preostalu masnoću zagrejati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti toplotu, pa odmah dodati tucani i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.
7. Kada pasulj omekša, dodati dodatak jelima, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati istiha još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
8. Pasulj se može služiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz faširane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu, kuvano suvo svinjsko meso i sl. Deli se kutlačom od 5 dl.
Napomena: Važno je znati da se pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
Prijatno, vojsko!
Jednostavnije za pripremu od torte, imaju pet sastojaka i gotove su za oko pet minuta
28.04.2023
GurmanlookOriginalni recept za bolonjeze sos je zvanično izmenjen od strane Italijanske akademije kulinarstva
28.04.2023
GurmanlookSlana štrudla može da bude predjelo, glavni obrok ili "slaniš" uz film ili utakmicu
10.01.2023
GurmanlookSitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar