Slobodno vreme > Gurmanlook

Ovo je recept za najlepšu VAZDUŠASTU GIBANICU! U ovome je caka, a kad je shvatite uvek ćete je ovako praviti

Priprema ovog jela je jako jednostavna i ne zahteva puo vremena

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

25/07/2024 > 21:27

podeli vest:

Ovo je recept za najlepšu VAZDUŠASTU GIBANICU! U ovome je caka, a kad je shvatite uvek ćete je ovako praviti
Foto: YouTube Printscreen/ @CooKing1


Gibanica je vrsta srpske slojevite pite, obično nadevene belim kravljim sirom sa uljem i jajima. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slojevi kora i nadeva se mogu ređati ravno, ili češće kao zgužvane kore natopljene nadevom sa ravnom korom na dnu i vrhu (ova varijanta se zove gužvara). Način pripreme zavisi od osobe do osobe, a mi vam donosimo recept za najlepšu vazdušatu gibanicu. Kad je jednom probate pravićete je stalno.

Sastojci:

500 g kvalitetnih kora za gibanicu

3 jajeta
200 g punomasnog starog belog sira
0, 25 l kisele vode (ili malo više, po potrebi)
1 prašak za pecivo
malčice ulja (može i ne mora)
ne treba soliti ako je sir dovoljno slan
Priprema:

U većoj posudi umutiti jaja, pa ubaciti sir i zatim ga izgnječiti viljuškom. Kada je sav sir usitnjen, dobro izmešati da se ravnomerno rasporedi.

Dodati kiselu vodu, prašak za pecivo i malčice ulja, mada može i bez (ako je sir izuzetno jak). Sve dobro promešati.

Uzimati jednu po jednu koru i celu je umakati u napravljenu smesu. Procediti je kao kad cedimo npr. sunđer, ali nežnije - treba da se napravi rastresita gužvica od svake kore, nikako kompaktna više nego što mora.

Foto: Freepik.com

 

Napravljene gužvice ređati tik jednu uz drugu u podmazani visoki pleh. Ukoliko na kraju ostane mrvica sira po dnu posude koje se nisu "uhvatile" za kore, ravnomerno ih uglavite između poređanih gužvica.

To što gužvice ređamo direktno u pleh, bez kore na dnu koja služi kao podloga, daje posebnu čar, jer se pojedini komadići sira fino zapeku i daju korici dodatnu aromu

Staviti u ugrejanu rernu i peći na 180 stepeni 30-45 minuta - gotovo je kad porumeni.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar