Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookSigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven
podeli vest:
Vreme je slava i proslava pa je nekako i logično da nam je na red došla sarma.
Ima tu raznih receptura, ima i raznih načina kako da je pripremite, ali smo sigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven. Možda je to aleva paprika, možda neki začin, ali je ovaj jedinstven mi ćemo ga otkriti. Pršuta! O, da, dobro ste čuli, rendana, zaleđena pršuta koja se stavi u dolmu.
Kako? Evo ovako.
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
21.10.2024
GurmanlookSastojci za oko 60 sarmi:
-2 kg mlevenog, junećeg mesa
-5, 6 glavica crnog luka
-3 šargarepe
-šoljica pirinča
-beli luk
-začin C
-so, biber
-ulje
-aleva slatka paprika
-komad zaleđene pršute
-2 ili tri glavice kupusa kiselog
Priprema:
Luk očistiti i samleti. Ulje sipati u šerpu, do prst visine. Kada ulje provri, sipati luk i dinstati na laganoj vatri. Šargarepu takođe samleti pa sipati u luk da se dinsta. U smesu sipati bibera, belog luka u prahu, soli. I sada najbitnije:
Na rende izrendati parče predhodno zaleđene pršute. Zašto zaleđene, pa lakše se renda! Kada smesa dobije staklastu boju, sipati narendanu pršutu. Dok se smesa lagano dinsta, sa strane u šerpicu stavite pirinač (sipate vode u pirinač, kuvate dok zrna ne omekšaju). Kada je pirinač gotov sipate u smesu luka, zatim dodate i mleveno meso. Sve to još malo pobiberite, posolite, nauljite, stavite začin C, alevu papriku (kašičica).
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookUkoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookKada smesa dobije zlatnu boju, zapravo kada mleveno meso postane braonkaste boje, znači da je dolma gotova.
Ohlađenu dolmu savijati u pripremljene liske kupusa.
Liske se zasecaju sa korena, tako da bude cela. Samo koren koji ostaje na lisci lagano odstranite kako bi mogli da savijate sarmu u rolnicu. Dolmu sipate na jednu stranu liske, ka samom dnu. Preklopite smesu drugom stranom (zamislite kao da papir savijete na pola, pa na jednu polovinu sipate smesu, a drugom sve to preklopite). Tako preklopljenu lisku savijate od dna ka vrhu liske. Kada uvijete do vrha ono što viri sa strane prstom ugurajte u urolanu sarmu.
Naša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookNa dno šerpe u koju kuvate sarmu stavite liske kiselog kupusa i 2 kašike masti, lovorov list, bibera u zrnu (nekoliko zrna). Sarme ređate stisnuto jednu uz drugu. Kada sve popunite, opet stavite liske kupusa preko sarmica pa ređate drugi red. Na kraju, među naređane sarme u drugom redu stavite suvo meso (rebarca). Možete i u prvi red sarmi da stavite suvog mesa (rebarca). Kada poređate i rebarca, prekrijete sve to kupusom, nalijte vode do visine sarmi, i ostavite da se sarma krčka oko 1,5 do 2h. Kada se sarma skuva, šerpu prebacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Sarma treba da se zapeče ( oko 45-50 minuta najviše, zavisi od jačine vaše rerne). Kada se sarma zapeče izvadite je iz rerne i servirajte tople.
BONUS VIDEO:
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookAko nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
19.10.2024
Gurmanlook"Prerano je spekulisati o nadama", dodao je Peskov.
pre 2 sata
SvetNa ročištu je mladiću određen istražni zatvor.
pre 2 sata
RegionOčekivani izbor, koji će, prema oceni američkog portala, uznemiriti mnoge stručnjake
pre 3 sata
SvetNeki zvaničnici umanjili su mogućnost takve promene, rekavši da bi to bilo nepotrebno dok traju ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku
pre 3 sata
SvetJutra će biti veoma hladna, a naročito u nedelju
pre 3 sata
SrbijaMladić I.A. (23) zadobio je više povreda nanesenih hladnim oružjem
pre 4 sata
HronikaViše javno tužilaštvo u Pančevu je naložilo policiji da tužilaštvu dostavi izveštaj o događaju
pre 5 sati
HronikaTramp će zahtevati viziju mira od Kijeva
pre 5 sati
SvetOstaće upamćen kao jedan od najuspešnijih srpskih privrednika
pre 12 sati
SudbineGorana Vesića je juče duboko pogodila jedna vest
pre 14 sati
SudbineSlužio ga je verno 12 godina
13.11.2024
SudbineAkcija "Za Sofijin prvi korak" podigla je na noge celu zemlju, a priču je zaokružio ovaj humani gest
13.11.2024
SudbineNjegov odnos sa Natašom Bekvalac i Marijanom Mateus često je bio tema medija
13.11.2024
SudbineNeko ko je stvorio biznis carstvo smatrao je da je znanje moć i najveći alat, evo kako je Kostić pričao o svom radu
13.11.2024
SudbineMiodragova ćerka Dajana supruga je jednog od najmoćnijih ljudi u Evropi
13.11.2024
SudbinePrivrednik koji je vratio zadužbinarstvo svojoj zemlji
13.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar