Slobodno vreme > Gurmanlook

Kako da SARMA pravljena kući dobije pravi SVADBARSKI šmek i ukus

Sigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven

Autor: Milica Maksimović

22/10/2024 > 07:23

podeli vest:

Kako da SARMA pravljena kući dobije pravi SVADBARSKI šmek i ukus
Foto: Privatna arhiva


Vreme je slava i proslava pa je nekako i logično da nam je na red došla sarma.

Ima tu raznih receptura, ima i raznih načina kako da je pripremite, ali smo sigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven. Možda je to aleva paprika, možda neki začin, ali je ovaj jedinstven mi ćemo ga otkriti. Pršuta! O, da, dobro ste čuli, rendana, zaleđena pršuta koja se stavi u dolmu.

Kako? Evo ovako.

Sastojci za oko 60 sarmi:

-2 kg mlevenog, junećeg mesa

-5, 6 glavica crnog luka

-3 šargarepe

-šoljica pirinča

-beli luk

-začin C

-so, biber

-ulje

-aleva slatka paprika

-komad zaleđene pršute

-2 ili tri glavice kupusa kiselog

Priprema:

Luk očistiti i samleti. Ulje sipati u šerpu, do prst visine. Kada ulje provri, sipati luk i dinstati na laganoj vatri. Šargarepu takođe samleti pa sipati u luk da se dinsta. U smesu sipati bibera, belog luka u prahu, soli. I sada najbitnije:

Na rende izrendati parče predhodno zaleđene pršute. Zašto zaleđene, pa lakše se renda! Kada smesa dobije staklastu boju, sipati narendanu pršutu. Dok se smesa lagano dinsta, sa strane u šerpicu stavite pirinač (sipate vode u pirinač, kuvate dok zrna ne omekšaju). Kada je pirinač gotov sipate u smesu luka, zatim dodate i mleveno meso. Sve to još malo pobiberite, posolite, nauljite, stavite začin C, alevu papriku (kašičica).

Kada smesa dobije zlatnu boju, zapravo kada mleveno meso postane braonkaste boje, znači da je dolma gotova.

Ohlađenu dolmu savijati u pripremljene liske kupusa.

Liske se zasecaju sa korena, tako da bude cela. Samo koren koji ostaje na lisci lagano odstranite kako bi mogli da savijate sarmu u rolnicu. Dolmu sipate na jednu stranu liske, ka samom dnu. Preklopite smesu drugom stranom (zamislite kao da papir savijete na pola, pa na jednu polovinu sipate smesu, a drugom sve to preklopite). Tako preklopljenu lisku savijate od dna ka vrhu liske. Kada uvijete do vrha ono što viri sa strane prstom ugurajte u urolanu sarmu.

Na dno šerpe u koju kuvate sarmu stavite liske kiselog kupusa i 2 kašike masti, lovorov list, bibera u zrnu (nekoliko zrna). Sarme ređate stisnuto jednu uz drugu. Kada sve popunite, opet stavite liske kupusa preko sarmica pa ređate drugi red. Na kraju, među naređane sarme u drugom redu stavite suvo meso (rebarca). Možete i u prvi red sarmi da stavite suvog mesa (rebarca). Kada poređate i rebarca, prekrijete sve to kupusom, nalijte vode do visine sarmi, i ostavite da se sarma krčka oko 1,5 do 2h. Kada se sarma skuva, šerpu prebacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Sarma treba da se zapeče ( oko 45-50 minuta najviše, zavisi od jačine vaše rerne). Kada se sarma zapeče izvadite je iz rerne i servirajte tople.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar