Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookSigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven
podeli vest:
Vreme je slava i proslava pa je nekako i logično da nam je na red došla sarma.
Ima tu raznih receptura, ima i raznih načina kako da je pripremite, ali smo sigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven. Možda je to aleva paprika, možda neki začin, ali je ovaj jedinstven mi ćemo ga otkriti. Pršuta! O, da, dobro ste čuli, rendana, zaleđena pršuta koja se stavi u dolmu.
Kako? Evo ovako.
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
21.10.2024
GurmanlookSastojci za oko 60 sarmi:
-2 kg mlevenog, junećeg mesa
-5, 6 glavica crnog luka
-3 šargarepe
-šoljica pirinča
-beli luk
-začin C
-so, biber
-ulje
-aleva slatka paprika
-komad zaleđene pršute
-2 ili tri glavice kupusa kiselog
Priprema:
Luk očistiti i samleti. Ulje sipati u šerpu, do prst visine. Kada ulje provri, sipati luk i dinstati na laganoj vatri. Šargarepu takođe samleti pa sipati u luk da se dinsta. U smesu sipati bibera, belog luka u prahu, soli. I sada najbitnije:
Na rende izrendati parče predhodno zaleđene pršute. Zašto zaleđene, pa lakše se renda! Kada smesa dobije staklastu boju, sipati narendanu pršutu. Dok se smesa lagano dinsta, sa strane u šerpicu stavite pirinač (sipate vode u pirinač, kuvate dok zrna ne omekšaju). Kada je pirinač gotov sipate u smesu luka, zatim dodate i mleveno meso. Sve to još malo pobiberite, posolite, nauljite, stavite začin C, alevu papriku (kašičica).
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookUkoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookKada smesa dobije zlatnu boju, zapravo kada mleveno meso postane braonkaste boje, znači da je dolma gotova.
Ohlađenu dolmu savijati u pripremljene liske kupusa.
Liske se zasecaju sa korena, tako da bude cela. Samo koren koji ostaje na lisci lagano odstranite kako bi mogli da savijate sarmu u rolnicu. Dolmu sipate na jednu stranu liske, ka samom dnu. Preklopite smesu drugom stranom (zamislite kao da papir savijete na pola, pa na jednu polovinu sipate smesu, a drugom sve to preklopite). Tako preklopljenu lisku savijate od dna ka vrhu liske. Kada uvijete do vrha ono što viri sa strane prstom ugurajte u urolanu sarmu.
Naša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookNa dno šerpe u koju kuvate sarmu stavite liske kiselog kupusa i 2 kašike masti, lovorov list, bibera u zrnu (nekoliko zrna). Sarme ređate stisnuto jednu uz drugu. Kada sve popunite, opet stavite liske kupusa preko sarmica pa ređate drugi red. Na kraju, među naređane sarme u drugom redu stavite suvo meso (rebarca). Možete i u prvi red sarmi da stavite suvog mesa (rebarca). Kada poređate i rebarca, prekrijete sve to kupusom, nalijte vode do visine sarmi, i ostavite da se sarma krčka oko 1,5 do 2h. Kada se sarma skuva, šerpu prebacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Sarma treba da se zapeče ( oko 45-50 minuta najviše, zavisi od jačine vaše rerne). Kada se sarma zapeče izvadite je iz rerne i servirajte tople.
BONUS VIDEO:
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookAko nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
19.10.2024
GurmanlookŠirom regiona u toku noći biće obilnih padavina
pre 52 minuta
RegionOvo sprovođenje zabeležile su kamere TVCG
pre 1 sat
HronikaPored Hrvatske i Švedske i Finska je pribegla ovim metodama
pre 2 sata
RegionOna leti brzinom od 10 maha – 2,5-3 kilometra u sekundi
pre 4 sata
SvetSukob u Ukrajini je posle ovih napada dobio elemente globalne prirode
pre 4 sata
SvetAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 5 sati
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 5 sati
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 5 sati
HronikaBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar