Ne bacajte! Dajemo vam odlične predloge kako da iskoristite STARI HLEB
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookSigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven
podeli vest:
Vreme je slava i proslava pa je nekako i logično da nam je na red došla sarma.
Ima tu raznih receptura, ima i raznih načina kako da je pripremite, ali smo sigurni da svako ima neki svoj tajni sastojak koji je jedinstven. Možda je to aleva paprika, možda neki začin, ali je ovaj jedinstven mi ćemo ga otkriti. Pršuta! O, da, dobro ste čuli, rendana, zaleđena pršuta koja se stavi u dolmu.
Kako? Evo ovako.
Nemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookKlasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
21.10.2024
GurmanlookSastojci za oko 60 sarmi:
-2 kg mlevenog, junećeg mesa
-5, 6 glavica crnog luka
-3 šargarepe
-šoljica pirinča
-beli luk
-začin C
-so, biber
-ulje
-aleva slatka paprika
-komad zaleđene pršute
-2 ili tri glavice kupusa kiselog
Priprema:
Luk očistiti i samleti. Ulje sipati u šerpu, do prst visine. Kada ulje provri, sipati luk i dinstati na laganoj vatri. Šargarepu takođe samleti pa sipati u luk da se dinsta. U smesu sipati bibera, belog luka u prahu, soli. I sada najbitnije:
Na rende izrendati parče predhodno zaleđene pršute. Zašto zaleđene, pa lakše se renda! Kada smesa dobije staklastu boju, sipati narendanu pršutu. Dok se smesa lagano dinsta, sa strane u šerpicu stavite pirinač (sipate vode u pirinač, kuvate dok zrna ne omekšaju). Kada je pirinač gotov sipate u smesu luka, zatim dodate i mleveno meso. Sve to još malo pobiberite, posolite, nauljite, stavite začin C, alevu papriku (kašičica).
Miris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookUkoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookKada smesa dobije zlatnu boju, zapravo kada mleveno meso postane braonkaste boje, znači da je dolma gotova.
Ohlađenu dolmu savijati u pripremljene liske kupusa.
Liske se zasecaju sa korena, tako da bude cela. Samo koren koji ostaje na lisci lagano odstranite kako bi mogli da savijate sarmu u rolnicu. Dolmu sipate na jednu stranu liske, ka samom dnu. Preklopite smesu drugom stranom (zamislite kao da papir savijete na pola, pa na jednu polovinu sipate smesu, a drugom sve to preklopite). Tako preklopljenu lisku savijate od dna ka vrhu liske. Kada uvijete do vrha ono što viri sa strane prstom ugurajte u urolanu sarmu.
Naša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookNa dno šerpe u koju kuvate sarmu stavite liske kiselog kupusa i 2 kašike masti, lovorov list, bibera u zrnu (nekoliko zrna). Sarme ređate stisnuto jednu uz drugu. Kada sve popunite, opet stavite liske kupusa preko sarmica pa ređate drugi red. Na kraju, među naređane sarme u drugom redu stavite suvo meso (rebarca). Možete i u prvi red sarmi da stavite suvog mesa (rebarca). Kada poređate i rebarca, prekrijete sve to kupusom, nalijte vode do visine sarmi, i ostavite da se sarma krčka oko 1,5 do 2h. Kada se sarma skuva, šerpu prebacite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Sarma treba da se zapeče ( oko 45-50 minuta najviše, zavisi od jačine vaše rerne). Kada se sarma zapeče izvadite je iz rerne i servirajte tople.
BONUS VIDEO:
Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
GurmanlookBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookAko nemate ideju za subotnju ručak, ovo je zaista pravi izbor i nećete pogrešiti
19.10.2024
GurmanlookOna je predviđena Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite Grada Beograda
19.10.2024
ČuvarkućaOn je dva puta imao srčani zastoj u 2023. godini
19.10.2024
SudbineU karijeri koja je trajala više od 60 godina ostvarila je na stotine značajnih uloga, a svi je pamte kao veliku umetnicu raskošnog talenta
14.10.2024
SudbineŠta je promenio odgovor na 13. pitanje?
pre 18 sati
BiznisPoznati funkcioner je odnedavno uplivao u strastvenu tajnu vezu sa znatno mlađom koleginicom iz druge stranke
pre 18 sati
SudbineImao sam mnogo obaveza tog dana i nisam otišao u bolnicu da ga vidim gde se oporavljao od moždanog udara
20.10.2024
SudbineSve je više građana koji se odlučuju da bar neku sitnicu, dok pijuckaju kafu, naruče preko interneta. Pitali smo šta se kupuje...
19.10.2024
ČuvarkućaStarinu Petra Ćirovića iz novovaroškog sela Negbina Srbija je upoznala pre nekoliko godina, kao jednog vitalnog planinca
18.10.2024
SudbineU toku su pretresi stanova na više lokacija, uhapšeno osam osoba
pre 2 minuta
SrbijaKomšije opisale život porodice u kući na selu
pre 11 minuta
SvetNajveće gužve u prestonici su na mostovima
pre 39 minuta
BeogradMališan je zadobio višestruke povrede, od kojih su neke opasne po život,
pre 1 sat
HronikaFrakture rebara, otiske cipela po telu, opekotine... samo su neke od jezivih povreda na dečaku
pre 1 sat
HronikaDečak osumnjičen za ubistvo nije pružao otpor prilikom hapšenja
pre 1 sat
SvetPredsednik će se danas sastati sa premijerom Slovačke Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom
pre 1 sat
SrbijaImaćemo hladnu i oštru zimu, najavljuje meteorolog
pre 1 sat
SrbijaDomaći huligani napravili su haos pred meč sa Partizanom
pre 14 sati
FudbalPrvi čovek Zvezde Željko Drčelić udaljen je sa meča u trećoj četvrtini
pre 12 sati
KošarkaStabilizacija vremena i prestanak snega očekuje se već sutra
pre 12 sati
SvetUtakmica je na programu sutra od 18.45
pre 13 sati
FudbalMilka Forcan godinama je važila za jednu od najuspešnijih i najmoćnijih žena na biznis sceni Srbije. Mediji se danas bave njenom ćerkom
pre 18 sati
BalkanHiljade ljudi okupilo se u nedelju na litiji s moštima Svetog Jakova, prizor je bio neverovatan
pre 19 sati
Srbija
Ostavite komentar