Slobodno vreme > Zdravlje

Studija je otkrila šta žene, a šta muškarci treba da DORUČKUJU kako bi lakše SMRŠALI

Studije kažu da je žensko telo manje istraženo u odnosu na muško

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

21/10/2024 > 11:00

podeli vest:

Studija je otkrila šta žene, a šta muškarci treba da DORUČKUJU kako bi lakše SMRŠALI
Foto: Freepik.com


Ko bi rekao...

Žene i muškarci ne moraju držati identičnu dijetu da bi smršali. Naprotiv, jedno novo istraživanje naučnika "Waterloo" u Kanadi pokazalo je da bi za muškarce koji žele da smršaju bilo reporučljivo da za doručak pojedu neko pecivo koje je tostirano sa namazom, dok bi žene trebalo da pojedu bilo ni manje ni više nego - jaja.

Muškarci bolje podnose ugljene hidrate, a žene masnoće

Studija je koristila matematički model istraživanja metabolizma muškaraca i žena, i pokazala je da muški metabolizam, u proseku, nakon nekon vremena kraćeg posta bolje reaguje na obrok bogat ugljenim hidratima poput zobi i žitarica, dok je ženama prikladniji obrok s većom količinom masti, poput omleta i avokada.

Foto: Shutterstock

 

"Način života važan je činilac kada govorimo o ukupnom našem zdravlju", rekla je glavna autorka studije Stefani Abo, koja je inače doktorka primenjene matematike.

"Vodimo užurbane živote, stoga je važno razumeti kako "nebitne odluke", poput toga šta ćemo pojesti za doručak, mogu uticati na naše zdravlje i količinu energije. Bilo da pokušavate izgubiti težinu, održati težinu ili samo zadržati energiju, važno je razumeti uticaj hrane na metabolizam", dodala je.

Istraživanje glavnih razlika među polovima 

Studija je pokušala da istraži razlike u načinu na koji muškarci i žene prerađuju masti.

"Često imamo manje podataka o telima žena nego o telima muškaraca", rekla je Anita Lajton, profesorka primenjene matematike na katedri Kanada 150 u matematičkoj biologiji i medicini.

Foto: Shutterstock

 

"Budući da žene, u proseku, imaju više telesne masti od muškaraca, moglo bi se pomisliti da će one trošiti manje masti za stvaranje energije, ali to nije slučaj", rekla je Lajton.

"Rezultati modela pokazuju da žene skladište više masti neposredno nakon obroka, ali takođe i da sagorevaju više masti tokom dijete", pojasnila je.

Razlike kod muškaraca i žena kada je organizam u pitanju

U zaključku ove studije, autori ističu da se povećano oslanjanje na metabolizam masti kod žena može objasniti razlika u funkciji jetre i masnog tkiva između žena i muškaraca.

Ključne tačke:

Metabolizam glicerina: U jetri žena, glicerol se više usmerava ka glukoneogenezi, procesu kojim se proizvodi glukoza iz ne-ugljikovih hidrata. To rezultira višom stopom glukoneogeneze, ali manjom glikogenolizom (razgradnjom glikogena u glukozu) u poređenju sa muškarcima. Kao posledica toga, žene imaju niži nivo glukoze u krvi.

Uloga slobodnih masnih kiselina: Smanjenje nivoa glukoze utiče na oksidaciju slobodnih masnih kiselina u drugim organima i tkivima, osim u mozgu, što može imati značajne posledice po energiju i metabolizam kod žena.

Buduće studije: Autori se nadaju da će razviti složenije modele koji će uključiti dodatne faktore kao što su telesna težina, starost i faza menstrualnog ciklusa, čime bi se dodatno obogatio uvid u specifične metaboličke odgovore prema polu.

Da bolje razumemo:

Ova istraživanja naglašavaju kako razlike u metabolizmu između polova mogu uticati na zdravlje i fizičke performanse. Razumevanje ovih razlika može pomoći u razvijanju specifičnih strategija za ishranu i fizičku aktivnost koje će biti prilagođene individualnim potrebama, što je posebno važno u kontekstu prevencije bolesti i postizanja optimalne fizičke kondicije.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar